Kategorie
12,90 zł
13,40 zł
11,40 zł
10,40 zł
10,40 zł
Liofilizacja - co to jest?
Liofilizacja to proces suszenia, który polega na usuwaniu wody z zamrożonego wcześniej surowca w drodze tzw. sublimacji, czyli bezpośredniego przejścia w stan pary z pominięciem stanu ciekłego. Proces ten likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne dzięki czemu może być bezpiecznie przechowywany przez długi okres czasu.
Zalety procesu liofilizacji
Ta metoda pozwala utrwalić produkty bez wpływu na ich właściwości. Charakteryzuje się wysokim zachowaniem smaku, aromatu, barwy, naturalnego kształtu oraz wartości odżywczych - znacznie wyższym niż w przypadku klasycznego suszenia. Dzięki liofilizowaniu produkty zachowują swój smak i aromat, nie tracą cennych witamin i olejków eterycznych oraz zachowują około 90% wartości odżywczych oraz witamin.
Liofilizacja to również naturalna konserwacja produktu bez użycia konserwantów (uniemożliwiająca rozwój bakterii, a zatem psucie się żywności). Produkty liofilizowane można przechowywać w szczelnych opakowaniach, poza zamrażalnikiem, przez długi czas (nawet do 25-30 lat!). Liofilizowane produkty są również bardzo lekkie. Ta cecha może być szczególnie istotna na przykład w trakcie planowania diety na ekstremalne podróże, przy uprawianiu niektórych dziedzin sportu, czy chociażby w przypadku ograniczania ciężaru wojskowych racji żywnościowych.
Jakie produkty poddaje się liofilizacji?
Suszeniu sublimacyjnemu można poddać wiele produktów, jednak najczęściej są to: warzywa, owoce, mięso i ryby, zioła, grzyby czy kawa.