Wszystkie kategorie
Szukaj
Koszyk

Produkty liofilizowane

Filtry

Podkategorie i filtry

Filtry

w kategorii: Produkty liofilizowane

Podkategorie

  • Produkty liofilizowane

Wybrane Filtry

Wyczyść

Marka

5
5
3

Produkty liofilizowane

Produkty: 13

Tutaj znajdziesz wysokiej jakości liofilizowane owoce oraz herbatki ziołowe, które zachowują pełnię smaku, aromatu i wartości odżywczych, dzięki nowoczesnej metodzie suszenia mrozem. Ten proces sprawia, że owoce oraz zioła zachowują więcej witamin, minerałów i naturalnych właściwości niż ich suszone odpowiedniki. Kupisz u nas liofilizowane truskawki, maliny, wiśnie, żurawinę czy mango, borówki czy ananasa a także ekologiczne, liofilizowane herbatki od polskiej firmy Dary Natury. Odkryj ich wyjątkowy smak i ciesz się zdrową żywnością każdego dnia! 

Produkty: 13

    Liofilizacja - co to jest?

    Liofilizacja to proces suszenia, który polega na usuwaniu wody z zamrożonego wcześniej surowca w drodze tzw. sublimacji, czyli bezpośredniego przejścia w stan pary z pominięciem stanu ciekłego. Proces ten likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne dzięki czemu może być bezpiecznie przechowywany przez długi okres czasu.

    Zalety procesu liofilizacji

    Ta metoda pozwala utrwalić produkty bez wpływu na ich właściwości. Charakteryzuje się wysokim zachowaniem smaku, aromatu, barwy, naturalnego kształtu oraz wartości odżywczych - znacznie wyższym niż w przypadku klasycznego suszenia. Dzięki liofilizowaniu produkty zachowują swój smak i aromat, nie tracą cennych witamin i olejków eterycznych oraz zachowują około 90% wartości odżywczych oraz witamin. 

    Liofilizacja to również naturalna konserwacja produktu bez użycia konserwantów (uniemożliwiająca rozwój bakterii, a zatem psucie się żywności). Produkty liofilizowane można przechowywać w szczelnych opakowaniach, poza zamrażalnikiem, przez długi czas (nawet do 25-30 lat!). Liofilizowane produkty są również bardzo lekkie. Ta cecha może być szczególnie istotna na przykład w trakcie planowania diety na ekstremalne podróże, przy uprawianiu niektórych dziedzin sportu, czy chociażby w przypadku ograniczania ciężaru wojskowych racji żywnościowych.

    Jakie produkty poddaje się liofilizacji?

    Suszeniu sublimacyjnemu można poddać wiele produktów, jednak najczęściej są to: warzywa, owoce, mięso i ryby, zioła, grzyby czy kawa.

      Darmowa dostawa na terenie Polski na wszystkie zamówienia od kwoty 120 zł

       

      Dodatkowo przy zamówieniach od 70zł koszt przesyłki to tylko 9 zł!