Kategorie
Kraj pochodzenia / produkcji
Herbata zielona Matcha to klasyczna i niefermentowana zielona herbata, której liście zrywane są zawsze w pierwszym zbiorze. Na ok. 3 tygodnie przez zbiorem rośliny zostają osłonięte przed działaniem słońca, dzięki czemu herbata Matcha zawiera więcej cennego chlorofilu, aminokwasów a także zapobiega przekształcaniu się L-teaniny w katechiny odpowiedzialne za gorzki posmak. Zanurz się w fascynującym świecie herbaty matcha, która nie tylko zachwyca wyjątkowym smakiem, ale również kryje w sobie liczne korzyści zdrowotne. Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty.
46,90 zł
36,90 zł
28,90 zł
46,90 zł
Herbata matcha to nie tylko napój, ale także symbol japońskiej kultury i tradycji. Od ponad tysiąca lat jest używana w ceremoniach herbacianych, gdzie przygotowywana jest z najwyższą starannością i dbałością o każdy detal. Jej historia sięga czasów starożytnych mistrzów herbacianych, którzy szanowali ją jako napój o wyjątkowym znaczeniu duchowym i medytacyjnym.
Herbata matcha jest produkowana z młodych liści herbaty, które są starannie mielone na proszek a przed sproszkowaniem usuwa się z niej łodyżki i żyłki. Przed zbiorami, krzewy herbaciane zostają osłonięte przed działaniem słońca, co sprawia że ta herbata zawiera więcej cennego chlorofilu, aminokwasów a także zapobiega przekształcaniu się L-teaniny w katechiny odpowiedzialne za gorzki posmak. Dzięki temu matcha uzyskuje słodki, łagodny smak. W porównaniu do zwykłej zielonej herbaty matcha zawiera więcej pobudzającej kofeiny oraz większą ilość aminokwasów, które nadają jej charakterystyczny smak umami.
Sposób parzenia
Wsyp łyżeczkę herbaty Matcha do czarki lub filiżanki, zalej niewielką ilością wody o temperaturze ok. 70-80°C i wymieszaj bambusowym mieszadełkiem, aż cała matcha się rozpuści a na powierzchni powstanie charakterystyczna gęsta pianka. Zamiast bambusowego mieszadełka można użyć trzepaczki do jajek lub ręcznego spieniacza do mleka. Następnie powoli dolej wodę tak aby uzyskać porcję ok. 200 ml. Można ją pić zarówno na gorąco jak i na zimno.
Sposób przygotowania Matcha latte: Wsyp łyżeczkę herbaty Matcha do czarki lub filiżanki, zalej wodą o temperaturze ok. 70-80°C i wymieszaj bambusowym mieszadełkiem, aż cała matcha się rozpuści. Mleko roślinne lekko podgrzej, a następnie spieniaczem do mleka zrób piankę. Zalej mleczną pianką wcześniej przygotowaną matchę. Do smaku można dodać np. aromat waniliowy, łyżeczkę miodu lub przyprawy - cynamon czy kardamon.
Herbata matcha ma również szerokie zastosowanie kulinarne. Można ją dodawać do smoothie czy koktajli, ciast czy lodów. Ciasto na pizzę nie tylko będzie pięknie zielone, ale również nabierze wyjątkowego smaku i niepowtarzalnego charakteru.
Właściwości zdrowotne
Matcha to prawdziwe źródło zdrowia i energii. Jest bogata w przeciwutleniacze, witaminy i minerały, które wspierają odporność organizmu, poprawiają koncentrację i wydajność umysłową. Katechiny zawarte w herbacie matcha nie tylko niwelują wolne rodniki, ale mają także działanie antywirusowe, antybakteryjne, działają przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie. Dzięki temu że matcha ma większą dawkę chlorofilu niż inne zielone herbaty, pijąc matchę oczyszczasz organizm z toksyn, związków chemicznych i metali ciężkich. Matcha nie podwyższa ciśnienia krwi oraz tętna a jedna filiżanka herbaty matcha zawiera podobną ilość składników odżywczych co 10 filiżanek zwykłej zielonej herbaty.