Wszystkie kategorie
Szukaj
Koszyk

Pu erh

Filtry

Podkategorie i filtry

Filtry

w kategorii: Pu erh

Podkategorie

Wróć do: Herbata
  • Pu erh

Wybrane Filtry

Wyczyść

Marka

2

Kraj pochodzenia / produkcji

2
0
0
0
0
0
0
0
0
Więcej opcji (8)

Pu erh

Produkty: 2

HERBATA PU-ERHuprawiana w Chinach od ponad 1700 lat. Liście herbaty, zaraz po zbiorach, poddawane są krótkiemu i unikalnemu procesowi fermentacji, który nie niszcząc liści, barwi ich krawędzie na czerwonawy kolor. Fermentacja sprawia, że napar z suszu czerwonej herbaty ma ziemisto-korzenny smak i aromat. Pu-erh pochodzi z prowincji Yunnan a sama nazwa bierze się od miasta Pu'er i tylko herbaty z tego regionu można nazywać pu-erh. Poznaj jej wyjątkowy smak i aromat oraz ciesz się korzyściami zdrowotnymi, które oferuje. Przekonaj się sam, dlaczego Pu-erh jest uważany za klejnot wśród herbat.

Produkty: 2

    Herbata Pu-erh posiada długą historię i jest integralną częścią kultury herbacianej Chin od setek lat. Uprawiana jest w Chinach od ponad 1700 lat, gdzie znana już była w czasach dynastii Tang (618-907). Z jej dobrodziejstw początkowo mógł korzystać jedynie cesarz a zwykły obywatel nie mógł nawet posmakować tego eliksiru. Herbata produkowana była w niewielkich ilościach, w trudno dostępnych grotach. Jej tajemniczy charakter i niezwykłe właściwości sprawiły, że była ona ceniona zarówno za swoje smakowe walory, jak i za bogactwo korzyści zdrowotnych. Ta herbata często nazywana jest "herbatą długowieczności" lub "zabójcą tłuszczu". 

    W Chinach herbata Pu-Erh nazywana jest herbatą czarną, w przeciwieństwie do Europy, gdzie zalicza się do herbat czerwonych. Przypomina trochę wino – im jest starsza, tym bogatszy ma smak i tym bardziej jest cenna.

    Herbata Pu-erh charakteryzuje się głębokim, charakterystycznym ziemisto-korzennym smakiem oraz bogatym aromatem, który dla początkującego smakosza herbaty może stanowić pewne wyzwanie. Napar jest ciemny, nieprzejrzysty a jego aromat rozwija się wraz z upływem czasu. Wyjątkowy charakter tej herbaty sprawia, że jest to idealny wybór dla miłośników herbat o silnym i intensywnym profilu smakowym.

    Sposób parzenia

    Hebratę Pu-erh zalewa się niemalże wrzątkiem - woda powinna mieć temp. ok. 95ºC. Czas parzenia to ok. 3-5 minut. Czynność tę można powtórzyć zalewając 2-3 razy te same liście bez utraty wartości odżywczych i smakowych, gdyż pierwsze parzenie nie uwalnia całej taniny i cennych związków mineralnych a każde kolejne parzenie oddaje do naparu inne dobroczynne substancje. Ważne: herbatę należy pić bez słodzenia, ponieważ cukier neutralizuje większość jej właściwości.

    Właściwości zdrowotne

    Herbata ta zawiera między innymi: garbniki, alkaloidy, flawonoidy, minerały, takie jak wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen  a także witaminę C. Codzienna czarka Pu-erh ma zbawienny wpływ na działanie naszego organizmu:

    - Pu-erh ma właściwości przeciwutleniające, odtruwające organizm i oczyszczające go z toksyn. 

    - obniża poziom cholesterolu we krwi oraz ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie,

    - wspomaga pracę wątroby, łagodzi skutki spożycia alkoholu oraz oczyszcza organizm. 

    - Napar z czerwonej herbaty działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych, stymuluje pracę jelit co przyśpiesza metabolizm, a w efekcie spalanie tłuszczów. 

    - Zawarty w herbacie fluor pomaga chronić zęby przed próchnicą

    - Poprawia pamięć, koncentrację oraz nastrój.

    - Pu-erh wzmacnia organizm a także może być używana jako herbata uspokajająca a nawet wspomóc leczenie depresji.

    Aby korzystać z dobroczynnego działania Pu-Erh, warto pić dziennie 5-6 filiżanek naparu. Ważne jest żeby pić po posiłkach i przekąskach, ponieważ spożyta na pusty żołądek wypłukuje magnez.

      Darmowa dostawa na terenie Polski na wszystkie zamówienia od kwoty 120 zł

       

      Dodatkowo przy zamówieniach od 70zł koszt przesyłki to tylko 9 zł!