HERBATA PU-ERH - uprawiana w Chinach od ponad 1700 lat. Liście herbaty, zaraz po zbiorach, poddawane są krótkiemu i unikalnemu procesowi fermentacji, który nie niszcząc liści, barwi ich krawędzie na czerwonawy kolor. Fermentacja sprawia, że napar z suszu czerwonej herbaty ma ziemisto-korzenny smak i aromat. Pu-erh pochodzi z prowincji Yunnan a sama nazwa bierze się od miasta Pu'er i tylko herbaty z tego regionu można nazywać pu-erh. Poznaj jej wyjątkowy smak i aromat oraz ciesz się korzyściami zdrowotnymi, które oferuje. Przekonaj się sam, dlaczego Pu-erh jest uważany za klejnot wśród herbat.
Herbata Pu-erh posiada długą historię i jest integralną częścią kultury herbacianej Chin od setek lat. Uprawiana jest w Chinach od ponad 1700 lat, gdzie znana już była w czasach dynastii Tang (618-907). Z jej dobrodziejstw początkowo mógł korzystać jedynie cesarz a zwykły obywatel nie mógł nawet posmakować tego eliksiru. Herbata produkowana była w niewielkich ilościach, w trudno dostępnych grotach. Jej tajemniczy charakter i niezwykłe właściwości sprawiły, że była ona ceniona zarówno za swoje smakowe walory, jak i za bogactwo korzyści zdrowotnych. Ta herbata często nazywana jest "herbatą długowieczności" lub "zabójcą tłuszczu".
W Chinach herbata Pu-Erh nazywana jest herbatą czarną, w przeciwieństwie do Europy, gdzie zalicza się do herbat czerwonych. Przypomina trochę wino – im jest starsza, tym bogatszy ma smak i tym bardziej jest cenna.
Herbata Pu-erh charakteryzuje się głębokim, charakterystycznym ziemisto-korzennym smakiem oraz bogatym aromatem, który dla początkującego smakosza herbaty może stanowić pewne wyzwanie. Napar jest ciemny, nieprzejrzysty a jego aromat rozwija się wraz z upływem czasu. Wyjątkowy charakter tej herbaty sprawia, że jest to idealny wybór dla miłośników herbat o silnym i intensywnym profilu smakowym.
Sposób parzenia
Hebratę Pu-erh zalewa się niemalże wrzątkiem - woda powinna mieć temp. ok. 95ºC. Czas parzenia to ok. 3-5 minut. Czynność tę można powtórzyć zalewając 2-3 razy te same liście bez utraty wartości odżywczych i smakowych, gdyż pierwsze parzenie nie uwalnia całej taniny i cennych związków mineralnych a każde kolejne parzenie oddaje do naparu inne dobroczynne substancje. Ważne: herbatę należy pić bez słodzenia, ponieważ cukier neutralizuje większość jej właściwości.
Właściwości zdrowotne
Herbata ta zawiera między innymi: garbniki, alkaloidy, flawonoidy, minerały, takie jak wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen a także witaminę C. Codzienna czarka Pu-erh ma zbawienny wpływ na działanie naszego organizmu:
- Pu-erh ma właściwości przeciwutleniające, odtruwające organizm i oczyszczające go z toksyn.
- obniża poziom cholesterolu we krwi oraz ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie,
- wspomaga pracę wątroby, łagodzi skutki spożycia alkoholu oraz oczyszcza organizm.
- Napar z czerwonej herbaty działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych, stymuluje pracę jelit co przyśpiesza metabolizm, a w efekcie spalanie tłuszczów.
- Zawarty w herbacie fluor pomaga chronić zęby przed próchnicą
- Poprawia pamięć, koncentrację oraz nastrój.
- Pu-erh wzmacnia organizm a także może być używana jako herbata uspokajająca a nawet wspomóc leczenie depresji.
Aby korzystać z dobroczynnego działania Pu-Erh, warto pić dziennie 5-6 filiżanek naparu. Ważne jest żeby pić po posiłkach i przekąskach, ponieważ spożyta na pusty żołądek wypłukuje magnez.