Oliwy oraz oleje tłoczone na zimno (extra virgin) to nie tylko element zdrowej diety. To także naturalne panaceum na różne dolegliwości.
Oliwa z oliwek to podstawowy element śródziemnomorskiej diety, uważana jest za eliksir długowieczności i dobrego zdrowia. Zawiera ponad 30 różnego rodzaju związków fenolowych, które są silnymi przeciwutleniaczami, pomagającymi chronić organizm przed wolnymi rodnikami oraz opóźniającymi procesy starzenia.
Olej lniany – charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, posiada właściwości antyoksydacyjne i przeciwstarzeniowe. Niezwykłe bogactwo dobroczynnych substancji zawartych w oleju lnianym sprawia, że poza swoim tradycyjnym przeznaczeniem kulinarnym, jest on preparatem o niezwykle szerokim zastosowaniu zdrowotnym.
Olej z ostropestu – to świetny lek na wątrobę - oczyszcza wątrobę i nerki z toksyn oraz niweluje jej stłuszczenie i marskość). Sprawdza się także jako środek na obniżenie poziomu cholesterolu a także . Mogą go spożywać osoby chore na cukrzycę, gdyż reguluje poziom glukozy
Olej konopny – zawiera dużo witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 6 i omega 3, jego spożywanie pozytywnie wpływa na stan serca i układu krwionośnego. Ma również właściwości wspomagające leczenie i gojenie się ran, posiada silne działanie antynowotworowe oraz wspomagające funkcjonowanie nerek i układu moczowego
Olej z czarnuszki - to panaceum na wiele dolegliwości. Posiada udokumentowane działanie immunomodulujące - nie tylko wspiera pracę układu odpornościowego, ale również łagodzi objawy alergii. Wspiera układ oddechowy, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze. Dodatkowo, olej z czarnuszki działa ochronnie na błonę śluzową żołądka, redukuje poziom cholesterolu, jak również w niewielkim stopniu może obniżać ciśnienie tętnicze
Oleje rafinowane są doskonałe nie tylko do smażenia w wysokiej temperaturze, ze względu na swój bezzapachowy, neutralny i delikatny smak oraz wysoką temperaturę dymienia, co oznacza smażenie bez dymu i nadmiernego pryskania. Doskonale sprawdzą się również na zimno w sałatkach, surówkach, w dniach z ryżu, jako baza do sosów, np winegret, czy przy produkcji domowego majonezu. Zawierają wiele cennych składników oraz właściwości zdrowotnych. Olej z ryżu to jeden z najzdrowszych olejów roślinnych. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy (gamma-oryzanolu, witaminy E oraz naturalnych fitosteroli) jest on niezmiernie skuteczny w walce z wolnymi rodnikami, które przyspieszają proces starzenia się organizmu oraz uszkadzają zdrowe komórki. Olej arachidowy to źródło witamin oraz dużej ilości kwasów jednonasyconych. Jego stosowanie może obniżać poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi, zapobiegać jego oksydacji i zmniejszać ryzyko chorób serca. Olej kukurydziany jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-6. To także doskonałe źródło witaminy młodości - witaminy E. Jego spożywanie wspiera zdrowie układu krążenia i zmniejsza ryzyko chorób serca, gdyż olej ten zawiera fitosterole, które mogą pomagać w regulacji poziomu cholesterolu oraz mogą obniżać poziom trójglicerydów i zapobiegać jego oksydacji.