Masło klarowane ghee 240g BATOM
Opis
Masło klarowane ghee 240g BATOM
Masło klarowane jest czystym tłuszczem, bez dodatku wody i białka. Dlatego jest ono o wiele zdrowszą alternatywą tradycyjnego masła. Jego smak określa się jako delikatnie słodkawy, orzechowy i "bardziej maślany od masła". Klarowanie masła polega na wolnym roztapianiu i gotowaniu masła, podczas którego woda wyparowuje, a cząstki stałe, w postaci wierzchniej piany lub osadu pozostałego na dnie naczynia, są usuwane. Dzięki temu nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach i może być używane przez osoby uczulone na produkty mleczne. Jego temperatura dymienia, czyli temperatura, w której tłuszcz zaczyna się palić i dochodzi do wytwarzania toksyn, jest o około 100 stopni wyższa niż masła i wynosi 252 stopnie Celsjusza.
Ghee zawiera bardzo cenne pierwiastki i składniki odżywcze, takie jak witaminy A, D, E, K oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B4 oraz B6). Minerały, jakie znajdziemy w maśle klarowanym, to fosfor, miedź, potas, cynk czy wapń.
Masło klarowane od tysięcy lat jest wykorzystywane w medycynie ajurwedyjskiej jako środek leczniczy. Ajurweda przypisuje mu wiele właściwości prozdrowotnych takich jak wpływ na poprawę pamięci i zdolności poznawczych, wzmacnianie tkanki łącznej, leczenie alergii czy poprawę trawienia i wchłaniania składników pokarmowych. Dzięki obecności krótko- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych klarowane masło wykazuje również dobroczynny wpływ na metabolizm i ułatwia proces odchudzania. Kwas masłowy w naturalny sposób oczyszcza organizm z toksyn i odżywia komórki jelitowe. Ma także działanie przeciwzapalne i łagodzące, a dodatkowo pomaga uregulować wydzielanie kwasu żołądkowego. Ten rodzaj tłuszczu szczególnie polecany jest osobom, które mają wrzody, kłopoty z trawieniem oraz są na diecie lekkostrawnej. Ghee nie zwiększa ryzyka zachorowania na choroby serca.
Zastosowanie:
Masło klarowane jest bardzo dobrym tłuszczem do smażenia. Można przygotowywać na nim mięso, ryby i warzywa. Świetnie wydobywa smak potraw i nadaje im delikatnie orzechowo-karmelowego aromatu. Sprawdzi się również dobrze w przypadku smażenia na głębokim tłuszczu, np. pączków. Masła klarowanego w postaci stałej można użyć do pieczenia ciast i ciasteczek.
Oprócz zastosowania w kuchni, masło ghee można włączyć do swojej codziennej pielęgnacji. Idealnie nada się do masażu spiętych mięśni. Ma właściwości nawilżające i odżywiające skórę, dodatkowo lecząc niewielkie skaleczenia. Można nim zatem śmiało zastąpić swój ulubiony balsam do ciała czy krem do rąk. To także produkt, który zawiera znaczną ilość antyoksydantów hamujących procesy starzenia się skóry i radzi sobie z ranami po oparzeniach. Masło klarowane idealnie nada się do walki z łupieżem i suchą skórą głowy.
Składniki:
tłuszcz mleczny 100%
Masa netto: 240g
Kraj pochodzenia: Polska
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 3700 kJ/900 kcal
Tłuszcz: 99,9g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 60g
Węglowodany: 0g
w tym cukry: 0g
Białko: 0,2g
Sól: 0g
Producent: BATOM Józef Leśniak
ul. Fieldorfa Nila 17, 31-209 Kraków
Informacje dodatkowe
Najlepiej spożyć przed | Data na opakowaniu |
Informacja dla alergików: | substancje alergenne zostały oznaczone pogrubioną czcionką w wykazie składników |
Dodatkowa informacja dla alergików: | brak |
BIO | Nie |
Produkt wegetariański | Tak |
Produkt bez cukru | Tak |
Produkt bezglutenowy | Nie |
Sposób przechowywania | Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. |
Informacja dodatkowa: | Staramy, aby informacje dot. składów i wartości odżywczych produktów spożywczych były zawsze aktualne. Zdarzają się jednak zmiany w ich składach, wartościach odżywczych czy alergenach. Aktualne dane zawsze znajdują się na etykiecie zakupionego produktu. |