Herbata Pu-Erh Brzoskwiniowa - cena za 50g
Opis
HERBATA PU-ERH BRZOSKWINIOWA
Orzeźwiająca herbata z dodatkiem owoców i płatków nagietka o przepięknym słodziutkim smaku dojrzewającej brzoskwini. Papaję i brzoskwinię, które znajdują się w herbacie można po zaparzeniu zjeść, ponieważ zawierają dużo witamin i minerałów
Właściwości zdrowotne herbaty Pu-Erh cenione są od lat w medycynie chińskiej. Związki zawarte w Pu-Erh wpływają na metabolizm, zmniejszając ilość tłuszczu w tkance podskórnej, stąd znana jest głównie jako herbata odchudzająca.
Camelia sinensis roślina, której liście używanie są do produkcji herbaty zawiera dużo różnych związków biologicznie czynnych, takich jak garbniki, alkaloidy, flawonoidy, aminokwasy, pierwiastki śladowe (wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę E. Związki flawonoidowe uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegają krwawieniom, a także są pomocne w leczeniu miażdżycy. Posiadają właściwości moczopędne, poprawiają krążenie krwi w naczyniach wieńcowych, obniżają ciśnienie. Flawonoidy ponadto wykazują właściwości przeciw-utleniające, a także odtruwające.
Herbata Pu-Erh reguluje przemianę materii i wspomaga pracę wątroby, obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega również powstawaniu wolnych rodników co wpływa na opóźnienie zachodzących w organizmie procesów starzenia. Dzięki zawartości fluoru, pita w odpowiednich ilościach pomaga zapobiegać próchnicy zębów.
Aby korzystać z dobroczynnego działania Pu-Erh, warto pić dziennie 5-6 filiżanek naparu.
Ze względu na sporą zawartość kofeiny, ze spożywania tego napoju powinny zrezygnować kobiety w ciąży i mamy karmiące piersią. Pita w nadmiarze, bogata we fluor, czerwona herbata może również zaszkodzić osobom chorym na osteoporozę.
Informacje dodatkowe
Skład: | herbata czerwona Pu-erh, papaja kandyzowana, brzoskwinia liofilizowana, płatki nagietka, aromat |
Sposób zaparzania | 1 łyżeczka na filiżankę. |
Temperatura wody | ok. 95°C |
Czas parzenia | 3-5 min. Czynność tę można powtórzyć zalewając 2-3 razy te same liście bez utraty wartości odżywczych i smakowych, gdyż pierwsze parzenie nie uwalnia całej taniny i cennych związków mineralnych. |
Kraj pochodzenia / produkcji | Chiny |
Najlepiej spożyć przed | Data podana na etykiecie |
Sposób przechowywania | przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. |