Herbata Pu-Erh Kaktusowa - cena za 50g
Opis
HERBATA PU-ERH KAKTUSOWA
Herbata Pu-erh z dodatkiem kawałków słodkiego, kandyzowanego ananasa oraz kwiatów jaśminu oraz bławatka. Napar z tej herbaty jest delikatnie słodki a aromat z kaktusa nadaje jej świeżej, orzeźwiającej nuty. Ta herbata idealnie smakuje w wiosenne oraz letnie dni. Pobudzi do działania oraz delikatnie orzeźwi.
Właściwości zdrowotne herbaty Pu-Erh cenione są od lat w medycynie chińskiej. Związki zawarte w Pu-Erh wpływają na metabolizm, zmniejszając ilość tłuszczu w tkance podskórnej, stąd znana jest głównie jako herbata odchudzająca.
Camelia sinensis roślina, której liście używanie są do produkcji herbaty zawiera dużo różnych związków biologicznie czynnych, takich jak garbniki, alkaloidy, flawonoidy, aminokwasy, pierwiastki śladowe (wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę E. Związki flawonoidowe uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegają krwawieniom, a także są pomocne w leczeniu miażdżycy. Posiadają właściwości moczopędne, poprawiają krążenie krwi w naczyniach wieńcowych, obniżają ciśnienie. Flawonoidy ponadto wykazują właściwości przeciw-utleniające, a także odtruwające.
Herbata Pu-Erh reguluje przemianę materii i wspomaga pracę wątroby, obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega również powstawaniu wolnych rodników co wpływa na opóźnienie zachodzących w organizmie procesów starzenia. Dzięki zawartości fluoru, pita w odpowiednich ilościach pomaga zapobiegać próchnicy zębów.
Aby korzystać z dobroczynnego działania Pu-Erh, warto pić dziennie 5-6 filiżanek naparu.
Ze względu na sporą zawartość kofeiny, ze spożywania tego napoju powinny zrezygnować kobiety w ciąży i mamy karmiące piersią. Pita w nadmiarze, bogata we fluor, czerwona herbata może również zaszkodzić osobom chorym na osteoporozę.
Informacje dodatkowe
Skład: | herbata czerwona pu-erh, ananas kandyzowany, płatki jaśminu, płatki bławatka, opuncja figowa, aromat |
Sposób zaparzania | 1 łyżeczka na filiżankę. |
Temperatura wody | ok. 95°C |
Czas parzenia | 3-5 min. Czynność tę można powtórzyć zalewając 2-3 razy te same liście bez utraty wartości odżywczych i smakowych, gdyż pierwsze parzenie nie uwalnia całej taniny i cennych związków mineralnych. |
Kraj pochodzenia / produkcji | Chiny |
Najlepiej spożyć przed | Data podana na etykiecie |
Sposób przechowywania | przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. |