Miód spadziowy 1kg
Miód spadziowy należy do jednych z najzdrowszych miodów dostępnych na polskim rynku.
Kod produktu: 5902115186028
Opis
Miód spadziowy 1kg
Miód spadziowy należy do jednych z najzdrowszych miodów dostępnych na polskim rynku. Powstaje z wydzielin mszyc i czerwców żerujących na liściach drzew. Miód spadziowy możemy podzielić na dwa gatunki:
- spadziowy liściasty, który pochodzi najczęściej z drzew lipy, dębu, klonu, buku, wierzby czy brzozy. Charakteryzuje się ciemno-złotawą barwą. Ma delikatny, lekko kwiatowy aromat i w odróżnieniu od miodu spadziowego iglastego, wyróżnia się on niezwykle wyrazistym smakiem, do którego trudno na początku przywyknąć.
- spadziowy iglasty, zazwyczaj świerkowy, jodłowy lub sosnowy. Ten rodzaj miodu jest jednym z najdroższych w Polsce, gdyż spadź, z której powstaje, występuje w niektórych regionach nawet co kilka lat. Charakteryzuję się łagodniejszym smakiem i ciemno-zielonym, szarawym lub brązowym kolorem. Ma lekko gorzkawy smak, delikatnie kwaśny i jest on zdecydowanie mniej słodki w porównaniu do pozostałych miodów.
Ze względu na dużą zawartość składników odżywczych i zdrowotnych, miód spadziowy, jest często nazywany miodem „królewskim”. Stanowi doskonałe źródło cennych dla zdrowia witamin (w tym witaminy A, witamin z grupy B oraz witaminy K) oraz minerałów (takich jak: żelazo, mangan, magnez, cynk, potas, fosfor oraz wapń). Jako jedyny zawiera w sobie srebro, cynę, molibden i wanad. W porównaniu z miodami nektarowymi ma dwukrotnie więcej białek, aminokwasów i enzymów.
Miód spadziowy liściasty pomaga w regulacji przemiany materii, reguluje pracę serca, rozszerza naczynia wieńcowe, obniża ciśnienie, polepsza krążenie, a także poprawia pracę nerek. Ma właściwości, które przyspieszają gojenie ran, oparzeń i odmrożeń. Zmniejsza napięcie nerwowe i działa uspokajająco.
Miód spadziowy iglasty doskonale sprawdza się zarówno w profilaktyce, jak i wspomaganiu leczenia infekcji w obrębie dróg oddechowych. Wykazuje silne właściwości przeciwzapalne oraz wykrztuśne dlatego może wspierać proces leczenia zarówno grypy i przeziębienia, jak również zapaleń płuc. Dzięki bogactwu flawonoidów, spożywanie tego miodu korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia. Jest doskonały na wzmocnienie odporności i posiada właściwości odtruwające. Polecany jest też osobom po kuracjach antybiotykowych i sterydowych. Jest stosowany jako naturalny środek przeciwnowotworowy.
Miód spadziowy, jak każdy miód, traci swoje cenne właściwości zdrowotne w kontakcie z wysoką temperaturą (pow. 40oC), stąd też nie należy słodzić nim gorącej herbaty lub innych gorących napojów. Miód spadziowy można dodawać jako dodatek do deserów, dressingów, nalewek czy syropów. Warto polać nim naleśniki, gofry, omlety czy dodać do owsianki i musli lub prosto na tosta lub kanapkę.
Produkt polski
Masa netto: 1kg
Wyprodukowano w Polsce przez:
Gospodarstwo rolne Andrzej Jaworski
nr pasieki: 060571364
Chrzanów Pierwszy 2, 23-305 Chrzanów
woj. lubelskie
Cechy produktu
Delikatesy
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.