Herbata fioletowa Kenia Purple - cena za 50g
Herbata liściasta Kenia Purple to rzadka oraz nowa odmiana herbaty fioletowej
Wybierz wariant produktu:
Poszczególne warianty mogą różnić się ceną
Obowiązkowe pola oznaczone są symbolem - *
Kod produktu:
Opis
HERBATA FIOLETOWA KENIA PURPLE
Herbata liściasta Kenia Purple to odmiana tradycyjnego krzewu herbacianego Camellia Sinensis tak jak w przypadku herbaty czarnej, zielonej czy Pu erh.
SKĄD ZATEM NAZWA FIOLETOWA(PURPUROWA) HERBATA?
Jest to stosunkowo młoda odmiana, uprawiana w Kenii dopiero od 25 lat na wys. 1400-2500m n.p.m. Większość tych drzew herbacianych rośnie dziś w okolicach wzgórz Nandi w południowo-zachodniej Kenii. Położenie krzewów na nasłonecznionych wzgórzach narażonych na wysokie promieniowanie UV spowodowało zdolność wytworzenia w liściach ANTOCYJANU w celu ochrony ich przed uszkodzeniem.
Antocyjany to naturalne barwniki roślinne (w spektrum od koloru pomarańczowego, poprzez czerwony, niebieski, aż po fioletowy) obecne również w wielu owocach i warzywach - jak ciemne winogrona, aronia, czarna porzeczka, czerwona kapusta czy bakłażan.
Świeże liście są koloru czerwono-fioletowego, jednak w procesie obróbki tracą ten odcień i wysuszone wyglądem przypominają czarną herbatę. Gotowy napar też nie będzie fioletowy. Natomiast proces produkcji i właściwości bliższe są zielonej.
Herbata fioletowa wyróżnia się niską zawartością teiny, dlatego nadaje się do picia również wieczorem. Jej smak jest lekki, słodkawy i kwiatowy z delikatną nutą drzewną. Ze względu na swoje liczne właściwości prozdrowotne - Kenya purple określana jest mianem SUPERFOOD.
Właściwości zdrowotne
Regularne picie tej herbaty zapobiega nowotworom, procesom starzenia się oraz korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i immunologiczny. Dodatkowo przeciwutleniacze zawarte w herbacie wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu, wykazują silne działanie odchudzające, regulują również poziom cukru we krwi oraz usprawniają pracę mózgu.
Pochodzenie
Kenia to jednen z głównych producentów herbaty na świecie. Pierwsze uprawy krzewów herbacianych pojawiły się w Kenii na początku XX w., ale już 20 lat później, kenijska herbata była dostępna na światowych rynkach. Obecnie herbata jest główną rośliną eksportową tego afrykańskiego kraju a uprawy zajmują ok. 160 tys ha ziemi. Rolnicy nie stosują żadnych przemysłowych zabiegów ani nawozów.
Kenia to kraj wręcz stworzony do uprawy herbaty - czerwona kenijska gleba jest bogata w minerały, a duża wysokość pozwala krzewom herbacianym na powolny wzrost i produkcję znacznej ilości antyoksydantów w liściach. Rośliny herbaciane korzystają również z długich słonecznych dni.
Kenia ma w swojej ofercie herbaty czarne, zielone, białe czy żółte oraz oolongi.
Jakością herbaty i jej sprzedażą zarząda Kenijska Agencja Rozwoju herbaty, która również nazdoruje uprawy oraz zbiory. Zrzesza ona ponad pół miliona rolników oraz blisko 70 zakładów przetwórczych a jej członkowie, na ok. 100 tys ha ziemi produkują rocznie ponad 60% kenijskiej herbaty.
Większość kenijskiej herbaty produkowana jest tzw. metodą CTC (Crush, Tear, Curl), w której liście są miażdżone, rwane i zwijane. Niektórzy plantatorzy dostarczają jednak również wyjątkowo wysokiej jakości herbatę całolistną, taką jak Kenia Purple, Kenia oolong czy Kenia Green.
Cechy produktu
Herbata
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.