Menu
Szukaj
Koszyk
KURKUMA

Herbata fioletowa Kenia Purple - cena za 50g

0.00 (Oceny: 0 Recenzje: 0) Przejdź do sekcji Opinie

Herbata liściasta Kenia Purple to rzadka oraz nowa odmiana herbaty fioletowej

Przejdź do pełnego opisu
15,00 zł

Wybierz wariant produktu:

Poszczególne warianty mogą różnić się ceną

szt.
Dostępność:
duża ilość
Czas wysyłki: 24 godziny

Kod produktu:

Opis

HERBATA FIOLETOWA KENIA PURPLE

Herbata liściasta Kenia Purple to odmiana tradycyjnego krzewu herbacianego Camellia Sinensis tak jak w przypadku herbaty czarnej, zielonej czy Pu erh.

SKĄD ZATEM NAZWA FIOLETOWA(PURPUROWA) HERBATA?

Jest to stosunkowo młoda odmiana, uprawiana w Kenii dopiero od 25 lat na wys. 1400-2500m n.p.m. Większość tych drzew herbacianych rośnie dziś w okolicach wzgórz Nandi w południowo-zachodniej Kenii. Położenie krzewów na nasłonecznionych wzgórzach narażonych na wysokie promieniowanie UV spowodowało zdolność wytworzenia w liściach ANTOCYJANU w celu ochrony ich przed uszkodzeniem.

Antocyjany to naturalne barwniki roślinne (w spektrum od koloru pomarańczowego, poprzez czerwony, niebieski, aż po fioletowy) obecne również w wielu owocach i warzywach - jak ciemne winogrona, aronia, czarna porzeczka, czerwona kapusta czy bakłażan.

Świeże liście są koloru czerwono-fioletowego, jednak w procesie obróbki tracą ten odcień i wysuszone wyglądem przypominają czarną herbatę. Gotowy napar też nie będzie fioletowy. Natomiast proces produkcji i właściwości bliższe są zielonej.

Herbata fioletowa wyróżnia się niską zawartością teiny, dlatego nadaje się do picia również wieczorem. Jej smak jest lekki, słodkawy i kwiatowy z delikatną nutą drzewną. Ze względu na swoje liczne właściwości prozdrowotne - Kenya purple określana jest mianem SUPERFOOD.

Właściwości zdrowotne

Regularne picie tej herbaty zapobiega nowotworom, procesom starzenia się oraz korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i immunologiczny. Dodatkowo przeciwutleniacze zawarte w herbacie wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu, wykazują silne działanie odchudzające, regulują również poziom cukru we krwi oraz usprawniają pracę mózgu.

Pochodzenie

Kenia to jednen z głównych producentów herbaty na świecie. Pierwsze uprawy krzewów herbacianych pojawiły się w Kenii na początku XX w., ale już 20 lat później, kenijska herbata była dostępna na światowych rynkach. Obecnie herbata jest główną rośliną eksportową tego afrykańskiego kraju a uprawy zajmują ok. 160 tys ha ziemi. Rolnicy nie stosują żadnych przemysłowych zabiegów ani nawozów.

Kenia to kraj wręcz stworzony do uprawy herbaty - czerwona kenijska gleba jest bogata w minerały, a duża wysokość pozwala krzewom herbacianym na powolny wzrost i produkcję znacznej ilości antyoksydantów w liściach. Rośliny herbaciane korzystają również z długich słonecznych dni.

Kenia ma w swojej ofercie herbaty czarne, zielone, białe czy żółte oraz oolongi.

Jakością herbaty i jej sprzedażą zarząda Kenijska Agencja Rozwoju herbaty, która również nazdoruje uprawy oraz zbiory. Zrzesza ona ponad pół miliona rolników oraz blisko 70 zakładów przetwórczych a jej członkowie, na ok. 100 tys ha ziemi produkują rocznie ponad 60% kenijskiej herbaty.

Większość kenijskiej herbaty produkowana jest tzw. metodą CTC (Crush, Tear, Curl), w której liście są miażdżone, rwane i zwijane. Niektórzy plantatorzy dostarczają jednak również wyjątkowo wysokiej jakości herbatę całolistną, taką jak Kenia Purple, Kenia oolong czy Kenia Green.

Cechy produktu

Herbata

Skład: Herbata fioletowa Kenia Purple
Sposób zaparzania 1 łyżeczka na filiżankę.
Temperatura wody ok. 80°C
Czas parzenia ok. 3 min
Kraj pochodzenia / produkcji Kenia
Najlepiej spożyć przed Data podana na etykiecie
Sposób przechowywania przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Opinie

0.00
Liczba ocen: 0
Oceń i opisz