W tym blogu prezentujemy opisy różnych produktów w formie ciekawostek, dzielimy się naszymi ulubionymi wege przepisami (wegetariańskie lub wegańskie) i przedstawiamy całkowicie subiektywne relacje i odczucia z naszych wypadów za miasto. Jeśli masz ochotę, dołącz wirtualnie do naszej ekipy. Będzie nam bardzo miło.
'SEROMAKOWIEC Z POLEWĄ PORZECZKOWĄ'
Swój wypiek oparłam na przepisie z Kwestii Smaku. Klasyczny seromakowiec składa się z trzech warstw: spodu z herbatników i masła, masy makowej (z mielonym makiem, bakaliami, czekoladą i jajkiem) oraz masy serowej (z twarogu, jajek, cukru i budyniu). Całość piecze się w kąpieli wodnej, a po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem, posypać skórką pomarańczową, albo przygotować polewę czekoladową albo owocową.
SPÓD:
-
250g herbatników
-
100g masła
Herbatniki rozdrobnić, dodać roztopione masło i połączyć. Wyłożyć i uklepać dociskając do dna prostokątnej formy o wymiarach około 23 cm x 33 cm wyścielonej papierem do pieczenia.
MASA MAKOWA:
-
850g gotowej masy makowej np. firmy Helcom
-
1 jajko
-
3 łyżki kaszy mannej orkiszowej np. firmy Radix
-
około 150-200g różnych bakalii (np. orzechów włoskich, orzechów nerkowca, żurawiny bez cukru, rodzynków, skórki pomarańczowej, suszonych fig, daktyli czy moreli – wszystkie dostępne w naszej Kurkumie - pełna lista tutaj)
-
1 tabliczka gorzkiej czekolady np. marki Torras
Masę makową wymieszać z jajkiem i kaszą, dodać bakalie oraz posiekaną czekoladę i ponownie wymieszać. Wyłożyć na spód z herbatników i wyrównać powierzchnię.
MASA SEROWA:
-
4 jajka
-
2/3 szklanki cukru
-
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią np. marki Vitally Food
-
1kg zmielonego twarogu na sernik
-
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru np. firmy Celiko
-
1/2 szklanki śmietanki 30%
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka ubić na puszystą masę z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. Następnie miksować na średnich obrotach miksera dodając porcjami zmielony twaróg. Dodać proszki budyniowe i śmietankę i zmiksować do połączenia się składników. Masę serową wyłożyć na masę makową i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika na środkowy ruszt. Na dno piekarnika postawić keksówkę z wrzącą wodą (dla utworzenia pary w piekarniku). Piec przez godzinę. Gotowy sernik wyjąć z piekarnika.
POLEWA:
Konfiturę wyłożyć do garnka i co chwilę mieszając zagotować. Gorącą polewę wylać na ostudzony sernik. Odstawić do zastygnięcia.
To połączenie to po prostu poezja smaku! Mak z bakaliami nadaje głębi, ser wprowadza kremową, delikatną konsystencję, a konfitura dodaje owocowej świeżości i kwaskowatego kontrapunktu. Razem tworzą harmonijną kompozycję, która rozpieszcza podniebienie każdą warstwą. Ciasto idealne na Wielkanoc, czy inną specjalną okazję.