Ciemna pasta Miso (Aka) 150g MIYAKO
Opis
Ciemna pasta Miso (AKa) 150g MIYAKO Japan
Pasta Miso, to tradycyjna, gęsta japońska pasta, wyprodukowana ze sfermentowanej soi i ryżu, z dodatkiem soli i drożdży fermentacyjnych (Aspergillus oryzae). Oryginalna pasta Miso Aka, renomowanej japońskiej marki MIYAKO Japan dłużej dojrzewa, ma silny, słony smak i polecana jest osobom lubiącym wyrazistość i dominujący smak miso.
Są 2 rodzaje Past Miso: ciemne oraz jasne, które różnią się czasem fermentacji oraz zawartością składników. Miso ciemne fermentuje od kilku miesięcy do kilku lat. Ma kolor ciemno czerwony lub ciemno brązowy, jest ostre w smaku i bogate w proteiny i kwasy tłuszczowe. Stosuje się je do cięższych potraw, np. zup, gulaszów, marynat czy sosów mięsnych. Natomiast miso jasne ma kolor jasno brązowy i jest łagodniejsze w smaku, lekko słodkawe. Stosuje się je do lżejszych potraw np. dań warzywnych lub ryb. Ważne aby nie dodawać zbyt dużo pasty miso, gdyż może przytłoczyć potrawę swym smakiem.
Pasty miso są bardzo zdrowe, gdyż mają bardzo niską zawartość tłuszczu (5%) i cholesterolu a bardzo wiele składników mineralnych, wspierających zdrowie układu pokarmowego, nerwowego i odpornościowego. Pasta miso zawiera żywe, wspomagające trawienie enzymy, ustala równowagę między złożonymi węglowodanami, niezbędnymi kwasami tłuszczowymi, białkiem, witaminami i substancjami mineralnymi. Poprawia jakość krwi i limfy oraz odtruwa organizm.
Pasty miso są podstawą wielu tradycyjnych dań, poczynając od zupy miso, przez marynaty i dressingi, aż po dekoracyjne sosy. Można stosować ją w potrawach wytrawnych z ryb, mięsa, tofu oraz warzy czy słodkich dań i deserów, takich jak maślane ciasteczka, wyśmienity sos słony karmel z miso, gofry czy lody. W niektórych japońskich potrawach pasta miso jest stosowana jako alternatywa dla sosu sojowego.
Składniki:
pasta miso na bazie ryżu 76% (soja 30%, ryż 24%, sól, woda), pasta miso na bazie soi 19% (soja 51%, sól, woda), alkohol: 2,5% obj., przyprawy
Zawartość netto: 150g
Kraj pochodzenia: Japonia
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 770 kJ/184 kcal
Tłuszcz: 5,3g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,83g
Węglowodany: 25,5g
w tym cukry: 19g
Białko: 11,7g
Sól: 12,2g
Producent: MIYAKO Japan
Dystrybutor: KK Polska sp. z.o.o.
ul. Działkowców 15/DOK 50-51
84-230 Rumia
Informacje dodatkowe
Najlepiej spożyć przed | Data na opakowaniu |
Informacja dla alergików: | substancje alergenne zostały oznaczone pogrubioną czcionką w wykazie składników |
Dodatkowa informacja dla alergików: | Nie dotyczy |
BIO | Nie |
Produkt wegetariański | Tak |
Produkt bez cukru | Tak |
Produkt bezglutenowy | Nie |
Sposób przechowywania | Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce w hermetycznym opakowaniu. |
Informacja dodatkowa: | Staramy, aby informacje dot. składów i wartości odżywczych produktów spożywczych były zawsze aktualne. Zdarzają się jednak zmiany w ich składach, wartościach odżywczych czy alergenach. Aktualne dane zawsze znajdują się na etykiecie zakupionego produktu. |