Kurkuma - catering 200g
Kod produktu: Kurkuma 200g
Opis
Kurkuma 200g
Kurkuma, w większym, cateringowym opakowaniu. Woreczek zaopatrzony jest zapięcie strunowe, dzięki czemu można wielokrotnie otwierać i zamykać opakowanie a przyprawa dłużej zachowa świeżość.
Kurkuma to przyprawa charakterystyczna dla kuchni indyjskiej. Najważniejszym jej elementem to kłącze, które swoim wyglądem przypomina korzeń imbiru. Kłącze ma intensywnie pomarańczowy kolor oraz mocny zapach - lekko cierpki i ziemisty. Kurkuma nadaje specyficzny zapach i delikatny smak potraw - jej smak można określić jako ostry, lekko kwaskowaty. Z kolei jej zbyt duża ilość w daniu, może nadać mu gorzkiego posmaku.
Mielona kurkuma jest składnikiem mieszanek curry i innych indyjskich mieszanek, typu masala. Wykorzystuje się ją również do barwienia potraw, na przykład ryżu, grillowanego kurczaka, sosów, zup (np rosołu) czy deserów i koktajli. Jest idealnym barwnikiem makaronu czy ciasta drożdżowego. Dodanie kurkumy do tych potraw, wzbogaca ich wygląd, aromat, a także smak. Mielona kurkuma dopełni również smak potraw z drobiu, ryb i owoców morza, doskonale komponuje się z potrawami z fasoli, soczewicy, z daniami warzywnymi czy z jagnięciny lub cielęciny.
Właściwości zdrowotne
Ze względu na swoje lecznicze właściwości, Kurkuma nazywana jest "przyprawą życia". Słynie przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwzapalnych, przeciwutleniających oraz oczyszczających. Jest doskonała w łagodzeniu przeziębień czy infekcji bakteryjnych, wirusowych czy grzybiczych, jak również wykazuje działanie odkażające, dlatego też została doceniona już tysiące lat temu w tradycyjnej medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej. W Indiach znana jest jako środek przyspieszający gojenie się ran. Co więcej, kurkuma, podobnie jak cynamon, ma właściwości uśmierzające ból.
Największy na świecie Instytut do spraw Nowotworów, National Cancer Institute w Stanach Zjednoczonych, uznał kurkuminę, substancję zawartą w kurkumie, za silny, naturalny (a więc bez środków ubocznych) środek przeciwnowotworowy.
Dodatkowe korzyści jakie niesie spożywanie kurkumy:
-
poprawia pracę mózgu i może zapobiec Alzheimerowi
-
pomaga w zaburzeniach trawienia (zapobiega wzdęciom, odbijaniu, działa wiatropędnie) i wspomaga metabolizm (przyspiesza trawienie oraz zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej)
-
wspomaga pracę trzustki i wątroby (m.in. pobudza wydzielanie się żółci)
-
obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi
-
chroni serce
Właściwości lecznicze kurkumy są naprawdę imponujące. Jednak nie każdy powinien ją używać. Przede wszystkim unikać jej powinny kobiety w ciąży, gdyż przyprawa ta pobudza macicę, co może grozić nawet poronieniem. Chorzy na kamicę nerkową oraz osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe (kurkuma może wzmocnić ich działanie) także powinni zachować ostrożność.
Jak stosować kurkumę
W związku z tym, że kurkumina jest słabo przyswajalna, koniecznie należy zmieszać ją z czarnym pieprzem lub pieprzem cayenne - wtedy jej absorpcja wzrasta aż do 2000%. Ponadto kurkumina jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego też powinna być spożywana w towarzystwie awokado, oliwy lub oleju kokosowego. Gotowanie naparu z kurkumy również znacznie zwiększa jej wchłanialność.
Masa netto: 200g
Kraj pochodzenia: Indie
Producent: P.P.H.P DIGESTA
ul. Sosnowiecka 1, 40-337 Katowice
Cechy produktu
Delikatesy
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.