Kawa Arabica Papua Nowa Gwinea - cena za 100g
Opis
KAWA ARABICA
PAPUA NOWA GWINEA
W Papui-Nowej Gwinei kawa uprawiana jest głównie na terenach wyżynnych, na wysokości 1500-2000 m n.p.m. Do głównych kawowych rejonów kraju należą: Simbu, Eastern Highlands, Western Highlands, Morobe i East Sepik. Wilgotny, równikowy klimat i wulkaniczne gleby zapewniają kawowcom optymalne warunki do rozwoju. Przeważają niewielkie ogrody kawowe (1-2 ha), gdzie obok kawowców znajdują się inne rośliny użytkowe. Aż 85% kawy pochodzi od drobnych plantatorów. Łączna powierzchnia upraw arabiki w Papui-Nowej Gwinei to około 87 000 ha. Rocznie państwo wytwarza 100 000-800 000 worków kawy.
Plantacje są głównie położone w głębokich lasach, polanach, do których nie docierają maszyny. Dlatego lokalna kawa jest postrzegana jako produkt rolnictwa ekologicznego - bez przemysłowo produkowanych nawozów czy produktów do pielęgnacji. Okres z biorów przypada od kwietnia do września. Arabika zbierana jest ręcznie. Obróbka owoców odbywa się „na mokro”. Rygorystyczne standardy oceny kawy w kraju sprawiły, że obecnie arabika z Papui-Nowej Gwinei odznacza się bardzo dobrą jakością.
Kawa Arabica Papua Nowa Gwinea to gwarancja równikowego smaku przepełnionego zaskakującymi pierwotnymi i egzotycznymi niuansami. W bogatym profilu smakowym znaleźć można soczyste, czerwone owoce, wyraziste zioła i subtelne kwiaty. Nie brakuje też karmelowej, czekoladowej i orzechowej głębi. W papuańskiej arabice słodycz przeplata się z pikanterią, a delikatność z mocą. Całość okraszona jest cytrusowym aromatem z ziemistymi i drzewnymi akcentami. Zrównoważone body i umiarkowana kwasowość tworzą doskonałą kompozycję. Kawa Papua Nowa Gwinea idealnie sprawdzi się w espresso, cappuccino i latte.
body (cielistość) – 3/5
kwasowość – 3/5
aromat – 4/5
Informacje dodatkowe
Cena | Uwaga: NIŻSZA cena kawy, przy zakupie 1kg |
Skład: | Kawa 100% Arabica |
Data palenia | Data palenia kawy jest indywidualnie podana na etykiecie |
Kraj pochodzenia | Papua Nowa Gwinea |
Najlepiej spożyć przed | Do 24 miesięcy od daty palenia |
Sposób przechowywania | przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. |