Kawa Arabica Malawi - cena za 100g
Opis
KAWA ARABICA
MALAWI
Nieopodal znakomitych kawowych rejonów Afryki – Tanzanii i Zambii – położone jest inne, niewielki państwo, które z pewnością powinni poznać wszyscy wielbiciele arabiki. Mowa oczywiście o Malawi, usytuowanym w południowo-wschodniej części Czarnego Lądu. Ze względu na nieprzeciętne walory smakowe, malawijska arabika zyskuje coraz większą popularność i uznanie wśród koneserów kawy.
W Malawi kawowce znajdują się zwykle na wysokości 900-2500 m n.p.m. Do najważniejszych regionów uprawy arabiki należą: Thyolo, Mulanje, Zomba i Mangochi i Misuku Hills. Rocznie państwo wytwarza blisko 25 000 worków kawy. Malawijska arabika rośnie w niezwykłym otoczeniu krystalicznego jeziora i tropikalnych lasów. Zbiór arabiki w kraju odbywa się od maja do września. Kawa przetwarzana jest metodą „na mokro”.
Kawa Arabica Malawi to prawdziwa afrykańska moc muśnięta kwiatową delikatnością. W malawijskiej kawie subtelna słodycz przeplata się z pikantnymi niuansami. Smak kawy arabica Malawi jest zdominowany przez kwiatowe akcenty, wymieszane z tonami owoców cytrusowych, jabłek i jagód. Łagodne nutki smakowe oprawione są czekoladowo-orzechową elegancją. Malawijska kawa roztacza wokół siebie wyjątkowy, owocowy zapach. Jeśli do tej kompozycji dodamy jeszcze gładkie, średnie body, soczystą kwasowość i karmelowy posmak, mamy już pewność, że podczas degustacji kawy z Malawi wrażeń na pewno nie zabraknie.
body (cielistość) – 3/5
kwasowość – 4/5
aromat – 4/5
Informacje dodatkowe
Cena | Uwaga: NIŻSZA cena kawy, przy zakupie 1kg |
Skład: | Kawa 100% Arabica |
Data palenia | Data palenia kawy jest indywidualnie podana na etykiecie |
Kraj pochodzenia | Malawi |
Najlepiej spożyć przed | Do 24 miesięcy od daty palenia |
Sposób przechowywania | przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. |