Kawa Arabica Java Jampit - cena za 100g
Opis
KAWA ARABICA
JAVA JAMPIT
Indonezja zajmuje czwarte miejsce na liście kawowych potentatów. Na terenie Jawy produkuje się przede wszystkim robustę. Jedynie 10% jawajskiej kawy stanowi niezwykle ceniona przez koneserów arabika. Na Jawie najważniejszym kawowym rejonem jest, położony we wschodniej części wyspy, Djampit (Jampit). Znajdujące się tam rozległe plantacje należą do najstarszych na terenie całej Indonezji. Kawa Arabica Java Jampit uprawiana jest na terenie płaskowyżu Ijen Plateau, będącego fragmentem kompleksu wulkanicznego. Jawajska kawa rośnie na wysokości około 750-1550 m n.p.m. Dzięki żyznej glebie i obfitym opadom deszczu może rozwijać się w doskonałych warunkach. Arabika na Jawie zbierana jest od lipca do września. Owoce najczęściej poddawane są obróbce „na mokro”.
Kawa Arabica Java Jampit to wspaniała propozycja dla wszystkich wielbicieli czekoladowej słodyczy w orientalnym wydaniu. Charakterystyczne – indonezyjskie – ziemiste akcenty nie pozbawiają jawajskiej kawy delikatności. Kawę Java warto poznać zwłaszcza od jej orzeźwiającej strony. Kawa zaskakuje zarówno subtelnymi, jak i bardziej wyrazistymi niuansami. Nutki cytrusów przeplatają się tutaj ze smakiem migdałów, miodu, a nawet śliwek. Bogactwo smaku podkreślone jest słodkawym, orzechowo-czekoladowym aromatem. Nie sposób nie docenić też dość ciężkiego, gładkiego ciała i łagodnej, przyjemnej kwasowość jawajskiej kawy. Pełnię wrażeń gwarantuje ponadto długie wykończenie z barwnym, ziołowym lub lekko pikantnym akcentem.
body (cielistość) – 4/5
kwasowość – 2/5
aromat – 3/5
Informacje dodatkowe
Cena | Kupując więcej, oszczędzasz! Sprawdź kawę w większych gramaturach |
Skład: | Kawa 100% Arabica |
Data palenia | Data palenia kawy jest indywidualnie podana na etykiecie |
Kraj pochodzenia | Indonezja |
Najlepiej spożyć przed | Do 24 miesięcy od daty palenia |
Sposób przechowywania | przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. |