Kawa Arabica Honduras SHG - cena za 100g
Opis
KAWA ARABICA
HONDURAS SHG
Początki produkcji kawy w Hondurasie sięgają XIX w. Wtedy to na terenie kraju zaczęły powstawać liczne, niewielkie plantacje. Aktualnie wielkość gospodarstwa kawowych w Hondurasie wynosi od 1,5 do nawet 50 ha. Produkcją arabiki zajmuje się tutaj ponad milion osób. Kawowcom często towarzyszą banany, które osłaniają je przed silnym słońcem.
Pod względem przyrodniczym Honduras jest z pewnością idealnym państwem kawowym. Żyzne gleby, liczne wyżyny i góry oraz tropikalny klimat stanowią doskonałą bazę do uprawy arabiki. Do najważniejszych rejonów kawowych należą: Copan, Santa Barbara, Marcala, Ocotepeque, El Paraiso, Comayagua, Opalaca, Montecillos. Najlepsza kawa z Hondurasu rośnie na wysokości 1500-2000 m n.p.m. i klasyfikowana jest jako Strictly High Grown (SHG). Ze względu na bogactwo gleby w Hondurasie stosuje się jedynie nawozy naturalne. Kawy z Hondurasu są najczęściej wytwarzane metodami ekologicznymi. Sezon zbiorów przypada tu od listopada do kwietnia. Owoce przetwarzane są metodą „na mokro”, a pozyskane ziarna poddawane są suszeniu na patio.
Pełnia łagodnej słodyczy w wyśmienitej oprawie – tak najkrócej można scharakteryzować arabikę Honduras SHG. Kawa oczaruje nas delikatnymi nutkami czekolady, karmelu, orzechów i kokosa. Subtelność arabiki z Hondurasu ujawni się też w jej zachwycającym waniliowo-orzechowym zapachu. Prawdziwa głębia wrażeń kryje się jednak w aksamitnym, pełnym body kawy z Hondurasu. Niska kwasowość i przyjemny aromat sprawią, że honduraska arabika zasmakuje nam o każdej porze dnia. Kawa Arabica Honduras SHG to wspaniała propozycja dla wielbicieli espresso, mokki, a także kawy po turecku.
body (cielistość) – 4/5
kwasowość – 2/5
aromat – 3/5
Informacje dodatkowe
Cena | Uwaga: NIŻSZA cena kawy, przy zakupie 1kg |
Skład: | Kawa 100% Arabica |
Data palenia | Data palenia kawy jest indywidualnie podana na etykiecie |
Kraj pochodzenia | Honduras |
Najlepiej spożyć przed | Do 24 miesięcy od daty palenia |
Sposób przechowywania | przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. |