Kawa Arabica Honduras Geisha - cena za 100g
Opis
KAWA ARABICA
HONDURAS GEISHA
Pasja i kawowe dziedzictwo przekazywane z pokolenia na pokolenie to główne komponenty arabiki Honduras Geisha. Wyjątkowa kawa jest efektem pracy 64 niewielkich plantatorów, skupionych w rodzinnej farmie Jerusalén. Tradycje uprawy arabiki w gospodarstwie sięgają aż 1794 roku. Plantatorzy bazują na holistycznym podejściu do pracy, które wiążę się ze stosowaniem nawozów organicznych i przyjaznych dla środowiska praktyk. Łączna powierzchnia plantacji Jerusalén wynosi około 35 ha.
Gospodarstwo Jerusalén położone jest w północno-zachodniej części Hondurasu, w departamencie Santa Bárbara. Plantacje arabiki znajdują się na górzystych obszarach gminy Trinidad, w miejscowościach El Guineal, El Carmen, Montecristo, Carretal i El Güijo. Tereny te wyróżniają się specyficznym tropikalnym mikroklimatem, który kształtuje wyśmienitą arabikę. Honduras Geisha uprawiana jest na wysokości powyżej 1450 m n.p.m., co pozwala zaliczyć ją do kategorii SHG i Premium. Plantatorzy z dużą starannością podchodzą do wszystkich etapów jej produkcji. Zbiór arabiki rozpoczyna się pod koniec grudnia i trwa aż do kwietnia. Honduras Geisha poddawana jest obróbce „na mokro”.
Kawa Honduras Geisha to idealna równowaga zniewalającej słodyczy i orzeźwiającej kwasowości. Kawa pełna jest łagodnych słodkich akcentów, które zanurzone są w czekoladowej bazie. Geisha z Hondurasu nie jest jednak także pozbawiona subtelnych, soczystych, cytrusowych nutek. Wspaniałe tło dla jej wszystkich niuansów smakowych tworzy zrównoważone body. Dopełnieniem wrażeń jest unoszący się nad arabiką delikatny, słodki aromat. Kawa Honduras Geisha to doskonale zbilansowana kawowa propozycja dla każdego, kto ceni sobie czekoladową przyjemność.
body (cielistość) – 4/5
kwasowość – 3/5
aromat – 2/5
Informacje dodatkowe
Cena | Uwaga: NIŻSZA cena kawy, przy zakupie 1kg |
Skład: | Kawa 100% Arabica |
Data palenia | Data palenia kawy jest indywidualnie podana na etykiecie |
Kraj pochodzenia | Honduras |
Najlepiej spożyć przed | Do 24 miesięcy od daty palenia |
Sposób przechowywania | przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. |