Kawa Arabica Etiopia Yirgacheffe - cena za 100g
Opis
KAWA ARABICA
ETIOPIA YIRGACHEFFE
Kawa Etiopia Yirgacheffe to prawdziwa królowa wśród etiopskich kaw. Przez koneserów uważana jest za jedną z najlepszych arabik na świecie. Uprawiana jest w okolicach etiopskiego miasta Yirgacheffe, położonego w prowincji Sidamo. W Yirgacheffe kawowce uprawiane są głównie przez drobnych rolników, na przydomowych działkach. W mikroregionie pojedyncze plantacje osiągają wielkość 0,5-1,5 ha. Produkcją kawy zajmuje się tutaj blisko 48 000 rolników. Łączna powierzchnia upraw arabiki to ponad 62 000 hektarów. Roczna produkcja kawy Etiopia Yirgacheffe wynosi około 9 000 ton.
Yirgacheffe to idealny teren do produkcji kawy - niezwykle żyzny, a przy tym dość wysoki. Kawowce rosną tutaj na wysokości 1700-2200 m n.p.m. W uprawianej arabice wciąż tkwi pierwotny charakter afrykańskiej kawy. Etiopski napój tworzą bowiem różne odmiany botaniczne kawy. Większość rolników z mikroregionu jest zrzeszona w organizacji Yirgacheffe Coffee Farmers Cooperative Union i posiada ekologiczne certyfikaty Fair Trade i Organic. Zbiór etiopskiej arabiki odbywa się od listopada do grudnia. Etiopia Yirgacheffe przetwarzana jest metodą „na mokro”. Po ręcznym zbiorze wydobyte ziarna kawy są myte i poddawane fermentacji, która trwa do 72 godzin.
Cytrusowy smak przeplata się tutaj z kwiatowym aromatem. Podczas degustacji początkowo na pierwszy plan wysuwają się nutki bergamotek, mandarynek i cytryn, by następnie ustąpić miejsca słodszym owocom. Po chwili orzeźwienia przychodzi czas na czyste, czekoladowe zakończenie. Kawa Etiopia Yirgacheffe kusi wyraźnie zaznaczoną kwasowością, średnim, jedwabistym body oraz bogatym aromatem. Podana mrożona przyniesie przyjemny, rześki powiew w letnie dni.
body (cielistość) – 3/5
kwasowość – 4/5
aromat – 4/5
Informacje dodatkowe
Cena | Uwaga: NIŻSZA cena kawy, przy zakupie 1kg |
Skład: | Kawa 100% Arabica |
Data palenia | Data palenia kawy jest indywidualnie podana na etykiecie |
Kraj pochodzenia | Etiopia |
Najlepiej spożyć przed | Do 24 miesięcy od daty palenia |
Sposób przechowywania | przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. |