Kawa Arabica Etiopia Sidamo - cena za 100g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 14,00 zł 14.00




ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Kod produktu: Etiopia Sidamo 100g

Opis

KAWA ARABICA
ETIOPIA SIDAMO

W uznawanej za ojczyznę kawy Etiopii na szczególną uwagę zasługuje rejon Sidamo. Sidamo, obok Harrar i Ghimbi, jest bez wątpienia głównym twórcą kawowej potęgi Etiopii. W dużej mierze to właśnie dzięki wytwarzanej tu kawie, afrykańskie państwo zajmuje obecnie 5 miejsce pod względem produkcji kawy na świecie.

Plantacje kawy w Sidamo znajdują się przede wszystkim na żyznych wyżynach, obdarzonych specyficznym mikroklimatem. Ze względu na zróżnicowane warunki przyrodnicze panujące w regionie, arabika Sidamo odznacza się niespotykaną złożonością. Kawa pozyskiwana jest z obszarów wyróżniających się mniejszymi rocznymi opadami i przeciętnie wyższymi temperaturami niż w innych zakątkach Etiopii. Arabika rośnie tutaj na wysokości 1500-2200 m n.p.m., dzięki czemu jej owoce dojrzewają powoli i czerpią wszystko, co najlepsze z natury. Etiopska kawa pochodzi głównie od drobnych plantatorów, którzy przykładają niezwykłą wagę do jej starannego zbioru i segregacji. W Sidamo czas zbiorów przypada od października do grudnia. Wiśnie kawy dostarczane są do młyna i poddawane obróbce „na mokro”.

W kawie arabica Etiopia Sidamo znajdziemy zarówno tradycyjne afrykańskie akcenty, jak i subtelne zaskoczenia. Wspaniałym dopełnieniem owocowego charakteru kawy Sidamo są delikatne, kwiatowe niuanse. Etiopska arabika łączy nutki czekolady, cytrusów, wiśni, jagód oraz cukru trzcinowego z powiewem jaśminu i róży. Średnie, gładkie body, umiarkowana kwasowość i głęboki, lecz łagodny, aromat tworzą idealnie zbilansowany napój. Arabica Etiopia Sidamo zniewala swoim aksamitnym, słodkawym posmakiem, podkreślonym odrobiną pikanterii.

body (cielistość) – 3/5
kwasowość – 3/5
aromat – 3/5

Informacje dodatkowe

Cena Uwaga: NIŻSZA cena kawy, przy zakupie 1kg
Skład: Kawa 100% Arabica
Data palenia Data palenia kawy jest indywidualnie podana na etykiecie
Kraj pochodzenia Etiopia
Najlepiej spożyć przed Do 24 miesięcy od daty palenia
Sposób przechowywania przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Inni klienci kupi również
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl