Kawa Arabica Brazylia Yellow Bourbon - cena za 100g
Opis
KAWA ARABICA
BRAZYLIA YELLOW BOURBON
Wśród brazylijskich kaw szczególną uwagę koneserów przykuwa jedna – Arabica Brazylia Yellow Bourbon. Do optymalnego rozwoju potrzebuje terenów położonych 1100-2000 m n.p.m. W Brazylii nie znajdziemy rozległych plantacji produkujących arabikę yellow bourbon. Kawa pozyskiwana jest głównie z rejonu Minas Gerais. Górzyste tereny usytuowane 900-1300 m n.p.m., żyzne gleby, delikatne wiatry i niższe niż w innych obszarach Brazylii temperatury tworzą tam unikalną przestrzeń dla kawowców. Wiśnie Yellow Bourbon dojrzewają szybko, dzięki czemu nawet dość surowy mikroklimat nie ogranicza ich rozwoju.
Wyjątkowość kawy Brazylia Yellow Bourbon tkwi również w specyficznej metodzie obróbki, tzw. pulped natural, która stanowi formę pośrednią między procedurą „na sucho” i „na mokro”. Wedle jej zasad wiśnie najpierw pozbawiane są skórki, a następnie ziarna suszone są na słońcu w kontakcie z miąższem. Pozwala to przekazać owocowy aromat ziarnom.
Brazylia Yellow Bourbon stanowi swoisty kawowy okaz. Na pewno powinni po nią sięgnąć wszyscy smakosze brazylijskich kaw. Jej smak jest bogatszy niż zwykłej arabiki. Delikatność połączona z kremowym body to ewidentnie kwintesencja tej kawy. Kusząca może okazać się również naturalna słodycz yellow bourbon, która idealnie komponuje się z jej niską kwasowością. Podczas degustacji wyczuć można nuty mlecznej czekolady, orzechów, kardamonu, migdałów i wiśni. Wspaniałym dopełnieniem jest też jaśminowy i pomarańczowy aromat naparu.
body (cielistość) – 5/5
kwasowość – 1/5
aromat – 4/5
Informacje dodatkowe
Cena | Kupując więcej, oszczędzasz! Sprawdź kawę w większych gramaturach |
Skład: | Kawa 100% Arabica |
Data palenia | Data palenia kawy jest indywidualnie podana na etykiecie |
Kraj pochodzenia | Brazylia |
Najlepiej spożyć przed | Do 24 miesięcy od daty palenia |
Sposób przechowywania | przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. |