Kasza gryczana niepalona 1kg Targroch
Opis
Kasza gryczana niepalona 1kg Targroch
Kasza powstaje z gryki siewnej, rośliny zaliczanej do rodziny rdestowatych. Gryka nie należy do zbóż jak w przypadku innych roślin, z których pozyskiwane są kasze. Dlatego nazywana jest pseudo-zbożem i jest rośliną naturalnie bezglutenową. Wytwarza się z niej kaszę, płatki oraz mąkę. Kasza jest bogatym źródłem węglowodanów i białka. Kasza ta dostarcza również witaminy z grupy B – tiaminę, ryboflawinę, niacynę i foliany oraz składniki mineralne takie jak magnez oraz cynk.
Właściwości:
-
Posiada właściwości odkwaszające nasz organizm. Odgrywa więc dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Dlatego polecana jest osobom cierpiącym na niestrawność i może swobodnie być stosowana w diecie zasadowej. Dodatkowo ma pozytywny wpływ na przemianę materii i nie obciąża żołądka.
-
Posiada znacznie więcej błonnika pokarmowego w porównaniu do ryżu czy makaronów – w 100 g kaszy znajduje się około 6 g błonnika. Poleca się ją osobom z zaburzeniami pracy jelit oraz na diecie redukcyjnej. Dzięki temu kasza ta na dłużej zapewnia uczucie sytości, a stopniowo uwalniana skrobia jest doskonałym źródłem energii. Wskazana jest również dla osób z podwyższoną zawartością cholesterolu we krwi, ponieważ jednym z prozdrowotnych działań błonnika jest obniżanie jego stężenia w ustroju.
-
Obniża ciśnienie krwi, dlatego jest wskazana dla osób borykających się z nadciśnieniem (dzięki wysokiej zawartości potasu).
-
Pomaga w niedokrwistości przez dużą zawartość witaminy E, kwasu foliowego i żelaza. Dzięki temu wskazana jest w przypadku obfitych miesiączek oraz u osób z możliwą anemią.
-
Indeks glikemiczny kaszy gryczanej jest niskie i wynosi 54, w związku z tym mogą ją włączyć do jadłospisu osoby chore na cukrzycę. Należy pamiętać jednak, aby jej nie rozgotować.
W sklepach dostępne są kasze gryczane palone (prażone) i niepalone. Różnią się one wyglądem, smakiem i zapachem oraz nieznacznie wartością odżywczą. Kasza palona posiada wyraźny charakterystyczny zapach i smak, ale z uwagi na proces prażenia i obróbkę termiczną, zawiera mniej cennych składników odżywczych. W sklepie poznamy ją po ciemniejszej brązowej barwie ziarenek.
Zastosowanie:
Kasza gryczana po ugotowaniu stanowi wartościowy dodatek do dań mięsnych, ale sprawdzi się także jako składnik sałatek, pulpetów czy kotlecików bezmięsnych. Dostępna jest także mąka gryczana, z której można przygotować bezglutenowe naleśniki, chleb, ciasta, czy bułeczki.
Składniki:
Kasza gryczana nieprażona
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: 1kg
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 1469 kJ/347 kcal
Tłuszcz: 3,1g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6g
Węglowodany: 63,4g
w tym cukry: 2,9g
Błonnik: 5,9g
Białko: 13,5g
Sól: 0,01g**
Żelazo: 2,8mg
Cynk: 3,5mg
Magnez: 218mg
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
Producent: „TAR-GROCH-FIL” Spółka Jawna
T.Krakowski, E.Drożdż, M.Kijowski, J.Drożdż
Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn
Informacje dodatkowe
Najlepiej spożyć przed | Data na opakowaniu |
Informacja dla alergików: | substancje alergenne zostały oznaczone pogrubioną czcionką w wykazie składników |
Dodatkowa informacja dla alergików: | W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. |
BIO | Nie |
Produkt wegetariański | Tak |
Produkt bez cukru | Tak |
Produkt bezglutenowy | Nie |
Sposób przechowywania | Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. |
Informacja dodatkowa: | Staramy, aby informacje dot. składów i wartości odżywczych produktów spożywczych były zawsze aktualne. Zdarzają się jednak zmiany w ich składach, wartościach odżywczych czy alergenach. Aktualne dane zawsze znajdują się na etykiecie zakupionego produktu. |