Herbata zielona Kenia - cena za 50g
Opis
HERBATA ZIELONA KENIA
Wysokiej jakości, klasyczna zielona herbata produkowana tradycyjnymi metodami. Ma świeży i lekko cierpki smak.
Dzięki wyjątkowym, naturalnym warunkom uprawy ta herbata uznawana jest za jedną z najlepszych w Kenii. Co ważne, cały proces produkcji herbaty odbywa się ręcznie. Liście i pąki są zrywane ręcznie, pozostawiane do zwiędnięcia i wystawiane na działanie wysokich temperatur przez krótkie, powtarzające się okresy. Powstała w ten sposób zielona herbata jest następnie powoli suszona, sortowana i pakowana
Susz jest w kolorze zielonkawo-khaki i charakteryzuje się imponująco długimi, poskręcanymi liśćmi. Po zaparzeniu napar ma jasny, żółto-zielony kolor i przyjemny orzeźwiający aromat. Jego smak można określić jako łagodny, świeży i lekko cierpki. Ta herbata orzeźwi Was zawsze, gdy będziecie tego potrzebować
Właściwości zdrowotne
Herbata zielona to bogate źródło antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się i zwiększają ryzyko powstawania chorób. Jest doskonała dla diabetyków, zapobiega bowiem wzrostowi poziomu cukru we krwi, ma działanie antynowotworowe oraz pomaga w obniżaniu złego cholesterolu. Regularne picie zielonej herbaty korzystnie oddziałuje na procesy trawienne, wspomaga ochronę naczyń krwionośnych oraz zapobiega krwotokom i udarom oraz chorobom wieńcowym.
Pochodzenie
Kenia to jednen z głównych producentów herbaty na świecie. Pierwsze uprawy krzewów herbacianych pojawiły się w Kenii na początku XX w., ale już 20 lat później, kenijska herbata była dostępna na światowych rynkach. Obecnie herbata jest główną rośliną eksportową tego afrykańskiego kraju a uprawy zajmują ok. 160 tys ha ziemi. Rolnicy nie stosują żadnych przemysłowych zabiegów ani nawozów.
Kenia to kraj wręcz stworzony do uprawy herbaty - czerwona kenijska gleba jest bogata w minerały, a duża wysokość pozwala krzewom herbacianym na powolny wzrost i produkcję znacznej ilości antyoksydantów w liściach. Rośliny herbaciane korzystają również z długich słonecznych dni.
Kenia ma w swojej ofercie herbaty czarne, zielone, białe czy żółte oraz oolongi.
Jakością herbaty i jej sprzedażą zarząda Kenijska Agencja Rozwoju herbaty, która również nazdoruje uprawy oraz zbiory. Zrzesza ona ponad pół miliona rolników oraz blisko 70 zakładów przetwórczych a jej członkowie, na ok. 100 tys ha ziemi produkują rocznie ponad 60% kenijskiej herbaty.
Większość kenijskiej herbaty produkowana jest tzw. metodą CTC (Crush, Tear, Curl), w której liście są miażdżone, rwane i zwijane. Niektórzy plantatorzy dostarczają jednak również wyjątkowo wysokiej jakości herbatę całolistną, taką jak Kenia Purple, Kenia oolong czy Kenia Green.
Informacje dodatkowe
Skład: | herbata zielona liściasta Kenia 100% |
Sposób zaparzania | 1 łyżeczka na filiżankę. |
Temperatura wody | ok. 70-80°C |
Czas parzenia | max. 3 min. Można ją zaparzać 3 razy, przy 2 i 3 razie wydłużyć czas parzenia. |
Kraj pochodzenia / produkcji | Kenia |
Najlepiej spożyć przed | Data podana na etykiecie |
Sposób przechowywania | przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. |