Herbata czarna Keemun Congou - cena za 50g
Opis
HERBATA CZARNA KEEMUN CONGOU
Chińska herbata czarna Keemun uprawiana jest we wschodnich Chinach, w rolniczej prowincji Anhui, znanej między innymi z produkcji wysokogatunkowych herbat. Herbata w nazwie odzwierciedla region, z którego pochodzi (Keemun lub Quimen) oraz sposób przetwarzania (Congu lub Congfu). Keemun Congou oznacza że herbata jest ręcznie przetworzona, listki są cienkie i nienaruszone.
Kolor herbaty po zaparzeniu jest bardzo ciemny. Jej napar pachnie słodko a zarazem delikatnie pikantnie. Można w niej spotkać nutę czarnej porzeczki lub moreli. Ponieważ jest to herbata prażona ma lekko dymny smak. Miłośnicy mocnych herbat wybierają herbaty tej odmiany ze względu na jej cierpkość i wysoką jakość.
Napar z herbaty Keemun działa delikatnie pobudzająco i odżywczo, poprawia koncentracje. Pomoże nam w szybkim starcie w godzinach porannych i popołudniowych. Dzięki niej łatwiej przezwyciężymy zmęczenie. Wykazuje korzystne działanie na układ krwionośny – reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi, rozszerza naczynia oraz obniża ciśnienie. Pomaga w trawieniu pokarmów, chroni zęby przed próchnicą i zapobiega zapaleniom dziąseł.
Herbata smakuje lepiej jeśli parzona jest nieco dłużej niż zalecane.
Informacje dodatkowe
Skład: | Herbata czarna Keemun Congou |
Sposób zaparzania | 1 łyżeczka na filiżankę. |
Temperatura wody | ok. 95°C |
Czas parzenia | 3-5 minut |
Kraj pochodzenia / produkcji | Chiny |
Najlepiej spożyć przed | Data podana na etykiecie |
Sposób przechowywania | przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. |