Koszyk

Twój koszyk jest pusty

PĄCZKI PODWÓJNIE NADZIANE: PISTACJOWO-RÓŻANE

Kochani, odpaliłam wczoraj totalną petardę. W naszym domu tradycją wielkoczwartkową stało się przygotowanie domowych pączków, bo skoro grzeszyć to na najwyższym poziomie, używając najlepszych składników w rozpustnych ilościach i bawiąc się przy tym wyśmienicie.

W tym blogu prezentujemy opisy różnych produktów w formie ciekawostek, dzielimy się naszymi ulubionymi wege przepisami (wegetariańskie lub wegańskie) i przedstawiamy całkowicie subiektywne relacje i odczucia z naszych wypadów za miasto. Jeśli masz ochotę, dołącz wirtualnie do naszej ekipy. Będzie nam bardzo miło.

 

Pączki podwójnie nadziane: PISTACJOWO-RÓŻANE

Kochani, odpaliłam wczoraj totalną petardę. W naszym domu tradycją wielkoczwartkową stało się przygotowanie domowych pączków, bo skoro grzeszyć to na najwyższym poziomie, używając najlepszych składników w rozpustnych ilościach i bawiąc się przy tym wyśmienicie.

W naszej Kurkumie inspiracji do przygotowania nadzienia było co niemiara, począwszy od składników na pączki dubajskie (ciasto kadayif oraz pasty i różne kremy pistacjowe), przez smakowe kajmaki, pasty chałwowe, czekoladowe, z różnych orzechów, po tradycyjną konfiturę różaną.

Osiołkowi w żłobie dano... Nie mogłam się zdecydować czy pójść w klasykę, czy coś bardziej wystrzałowego i stwierdziłam: „Pal licho! Żyje się tylko raz!”. I postanowiłam wykonać 'orgazmiczne', podwójnie nadziane pączki pistacjowo-różane. Był to strzał w dziesiątkę, gdyż jak się okazało konfitura różana i pistacje to mariaż idealny i niesamowita uczta dla kubków smakowych. Istna rozpusta! Jeśli chcesz zrobić sobie tak dobrze jak my, to zachęcam Cię do skorzystania z poniższego przepisu, wszak dobrem należy się dzielić.

Inspirację na ciasto zaczerpnęłam z przepisu Justyny Dragan.

Składniki (na około 12 sztuk):

Ciasto:

  • 500 g mąki orkiszowej 630 (deliFOOD) + trochę do podsypywania

  • 40 g świeżych drożdży

  • 250 ml letniego napoju owsianego barista marki Natumi

  • 50 g cukru trzcinowego

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • 10 ml spirytusu lub wódki

  • 50 g oleju kokosowego nierafinowanego marki Vivio

 

Krem pistacjowy:

Konfitura różana:

 
Przygotowanie:

 Ciasto:

  • Rozpuść drożdże w 100 ml letniego napoju owsianego z dodatkiem 2 łyżeczek cukru.
  • W dużej misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier i sól.
  • Dodaj rozpuszczone drożdże, resztę napoju, jajka i spirytus/wódkę.
  • Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając miękki olej, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  • Przykryj miskę ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Formowanie pączków:

  • Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieć i podziel na 12 równych części.
  • Z każdej uformuj kulkę, układając je na oprószonej mąką powierzchni.
  • Przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. 

Smażenie:

  • W głębokim garnku rozgrzej olej do temperatury około 175°C (bardzo ważny jest termometr kuchenny). Pilnuj temperatury przez cały czas smażenia. Zmniejszaj lub zwiększaj jeśli trzeba.
  • Smaż pączki partiami, po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Ważne jest aby wrzucać pączki na olej 'do góry nogami', czyli tą stroną, która nie dotykała stolnicy. Ja smażyłam po 3 minuty z każdej strony.
  • Odsącz na papierowych ręcznikach.

Krem pistacjowy:

  • Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej.
  • Dodaj pastę pistacjową i śmietankę kremówkę, dokładnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Ostudź krem, aby lekko zgęstniał.

Konfitura różana:

  • Połącz konfiturę różaną z malinową/czarnej porzeczki.

Nadziewanie i wykończenie:

  • Za pomocą szprycy/rękawa cukierniczego lub dużej strzykawki wypełnij ostudzone pączki z jednej strony kremem pistacjowym, a z drugiej konfiturą różaną.
  • Możesz posypać pączki cukrem pudrem.

 

Smacznego! Niech idą Wam w cycki, albo w bicki :)! 

Komentarze do wpisu (0)