W tym blogu prezentujemy opisy różnych produktów w formie ciekawostek, dzielimy się naszymi ulubionymi wege przepisami (wegetariańskie lub wegańskie) i przedstawiamy całkowicie subiektywne relacje i odczucia z naszych wypadów za miasto. Jeśli masz ochotę, dołącz wirtualnie do naszej ekipy. Będzie nam bardzo miło.
Pączki podwójnie nadziane: PISTACJOWO-RÓŻANE
Kochani, odpaliłam wczoraj totalną petardę. W naszym domu tradycją wielkoczwartkową stało się przygotowanie domowych pączków, bo skoro grzeszyć to na najwyższym poziomie, używając najlepszych składników w rozpustnych ilościach i bawiąc się przy tym wyśmienicie.
W naszej Kurkumie inspiracji do przygotowania nadzienia było co niemiara, począwszy od składników na pączki dubajskie (ciasto kadayif oraz pasty i różne kremy pistacjowe), przez smakowe kajmaki, pasty chałwowe, czekoladowe, z różnych orzechów, po tradycyjną konfiturę różaną.
Osiołkowi w żłobie dano... Nie mogłam się zdecydować czy pójść w klasykę, czy coś bardziej wystrzałowego i stwierdziłam: „Pal licho! Żyje się tylko raz!”. I postanowiłam wykonać 'orgazmiczne', podwójnie nadziane pączki pistacjowo-różane. Był to strzał w dziesiątkę, gdyż jak się okazało konfitura różana i pistacje to mariaż idealny i niesamowita uczta dla kubków smakowych. Istna rozpusta! Jeśli chcesz zrobić sobie tak dobrze jak my, to zachęcam Cię do skorzystania z poniższego przepisu, wszak dobrem należy się dzielić.
Inspirację na ciasto zaczerpnęłam z przepisu Justyny Dragan.
Składniki (na około 12 sztuk):
Ciasto:
-
500 g mąki orkiszowej 630 (deliFOOD) + trochę do podsypywania
-
40 g świeżych drożdży
-
250 ml letniego napoju owsianego barista marki Natumi
-
50 g cukru trzcinowego
-
2 jajka
-
szczypta soli
-
10 ml spirytusu lub wódki
Krem pistacjowy:
- 200 g białej czekolady
-
80 g śmietanki kremówki 30%
Konfitura różana:
- konfitura malinowa/z czarnej porzeczki bez cukru Rajski Smak (do smaku) dla dodania kwasowości
Przygotowanie:
Ciasto:
- Rozpuść drożdże w 100 ml letniego napoju owsianego z dodatkiem 2 łyżeczek cukru.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier i sól.
- Dodaj rozpuszczone drożdże, resztę napoju, jajka i spirytus/wódkę.
- Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając miękki olej, aż stanie się gładkie i elastyczne.
- Przykryj miskę ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Formowanie pączków:
- Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieć i podziel na 12 równych części.
- Z każdej uformuj kulkę, układając je na oprószonej mąką powierzchni.
- Przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Smażenie:
- W głębokim garnku rozgrzej olej do temperatury około 175°C (bardzo ważny jest termometr kuchenny). Pilnuj temperatury przez cały czas smażenia. Zmniejszaj lub zwiększaj jeśli trzeba.
- Smaż pączki partiami, po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Ważne jest aby wrzucać pączki na olej 'do góry nogami', czyli tą stroną, która nie dotykała stolnicy. Ja smażyłam po 3 minuty z każdej strony.
- Odsącz na papierowych ręcznikach.
Krem pistacjowy:
- Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej.
- Dodaj pastę pistacjową i śmietankę kremówkę, dokładnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Ostudź krem, aby lekko zgęstniał.
Konfitura różana:
- Połącz konfiturę różaną z malinową/czarnej porzeczki.
Nadziewanie i wykończenie:
- Za pomocą szprycy/rękawa cukierniczego lub dużej strzykawki wypełnij ostudzone pączki z jednej strony kremem pistacjowym, a z drugiej konfiturą różaną.
- Możesz posypać pączki cukrem pudrem.
Smacznego! Niech idą Wam w cycki, albo w bicki :)!