Kategorie
Producent
HERBATA CZARNA – najbardziej znana ze wszystkich herbat. To całkowicie sfermentowana herbata wysuszona w gorącym strumieniu powietrza. Fermentacja nadaje herbacie aromatu, smaku i intensywnej barwy. Na rynku dostępnych jest bardzo dużo odmian, z wielu regionów świata a każda oferuje unikalny smak i doznania. W naszym sklepie znajdziesz czarną herbatę pochodzącą ze Sri Lanki, Indii, Chin, Nepalu, Kenii czy nawet Argentyny. Zapraszamy do skorzystania z naszej bogatej oferty.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Czarna herbata od wieków zachwyca bogactwem aromatów, od subtelnych nut kwiatowych po wyraziste nuty owocowe i korzenne. Charakteryzująca się intensywnym smakiem i aromatem, czarna herbata oferuje niezapomniane doświadczenia smakowe, które można docenić w każdym łyku.
W naszym sklepie znajdziesz m.in. ceylon, indyjski darjeeling czy assam, herbaty z Kenii, chiński golden yunnan czy keemun congou, herbatę prosto z Nepalu czy nawet z Argentyny.
Sposób parzenia
Aby uzyskać najlepsze efekty smakowe, czarną herbatę zaleca się parzyć wodą o temperaturze około 90-95°C przez około 3-5 minut, w zależności od preferowanej intensywności smaku oraz odmiany herbaty. Herbata, aby miała działanie pobudzające, musi być krótko parzona - ok. 2-3 min. W tym czasie herbata uwalnia do wody największą dawkę kofeiny, jej smak jest wtedy delikatny i można w nim wyczuć wszystkie nuty. Po tym czasie zaczyna uwalniać się tanina, która neutralizuje pobudzające działanie teiny, herbata jest bardziej intensywna w smaku oraz ma działanie odprężające. Ważne: niektóre herbaty, po przekroczeniu 5-6 minut parzenia stają się intensywnie gorzkie, więc warto pilnować czasu.
Właściwości zdrowotne
Czarna herbata ma wiele korzyści zdrowotnych.
- Jest źródłem antyoksydantów, takich jak polifenole, katechiny i flawonoidy. Substancje te mogą pomagać w zwalczaniu szkodliwego działania wolnych rodników w organizmie, które przyczyniają się do wielu chorób, uszkadzają komórki i przyśpieszają proces starzenia.
- Pobudza organizm – świetnie wpływa na pracę mózgu, ułatwia koncentrację i zmniejsza uczucie zmęczenia
- Składniki zawarte w czarnej herbacie mogą pomagać w regulacji procesów trawiennych. Mocna gorzka herbata jest świetnym lekiem na dolegliwości żołądkowe, wspomaga bowiem trawienie i hamuje rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym
- Regularne spożywanie czarnej herbaty może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu (LDL), co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób serca.
- Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą, wzmacnia szkliwo naszych zębów i zmniejsza ilość bakterii w jamie ustnej.
- Związki zawarte w czarnej herbacie poprawiają kondycję skóry i spowalniają zachodzące w niej procesy starzenia
Warto jednak pamiętać, żeby spożywać czarną herbatę umiarkowanie, ponieważ nadmiar kofeiny może powodować niepożądane skutki uboczne, takie jak bezsenność, niepokój czy nadpobudliwość.