Polskie pestki dyni łuskane 500g VIVIO
Wystaw opinię o produkcie
Ciemnozielone pestki dyni pochodzące z Polski mają delikatny posmak słodyczy, orzechowy aromat i nie mają wyczuwalnej goryczki. Warto je włączyć do codziennej diety zw na zawartość wielu witamin i składników mineralnych.
Kod produktu: 5902115106002
Opis
Pestki dyni łuskane polskie 500g VIVIO
Ciemnozielone pestki dyni pochodzące z Polski mają delikatny posmak słodyczy, orzechowy aromat i nie mają wyczuwalnej goryczki. Ta odmiana dyni, pochodząca z Polski, pozbawiona jest łupiny i pokryta jest jedynie jadalną błoną.
Pestki dyni można wykorzystywać w kuchni na wiele różnych sposobów. Doskonale sprawdzą się do samodzielnego jedzenia na surowo lub gdy są delikatnie podprażone. Można je dodać do owsianki, musli czy koktajli. Prażone pestki dyni świetnie pasują jako dodatek do sałatki, domowego pesto używanego do makaronu czy zup, np. dyniowej. Są nieodłącznym dodatkiem przy wypieku domowego chleba, tak samo jak czarnuszka, słonecznik czy sezam. Bez przeszkód można je dodać przy przygotowywaniu domowych past kanapkowych, służących jako smarowidło do kanapek czy dip. Dla wszystkich osób, które uwielbiają słodkie przekąski, zalecamy dodanie pestek dyni do pysznych ciasteczek owsianych, domowych lodów lub batonów energetycznych.
Pestki Dyni są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zaliczane są jednego z najbogatszych źródeł magnezu i cynku. Pestki dyni są również bogate w fosfor, wapń, potas, niacynę, kwas foliowy, witaminy E oraz C, fitosterole oraz lecytynę. Jedzenie pestek dyni szczególnie zalecane jest mężczyznom, zw na dużą zawartość witaminy E oraz cynku. U mężczyzn niedobory cynku mogą prowadzić do obniżenia stężenia testosteronu, zaburzeń i utraty płodności a dodatkowo cynk zapobiega też zapaleniu i przerostowi prostaty. Dodatkowo pestki dyni w składają się w 30-40% z oleju bogatego w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe, które nie tylko wpływają na prostatę, ale również obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, przez co zmniejszają ryzyko miażdżycy. Regularne jedzenie pestek dyni pozytywnie wpłynie również na stan skóry, włosów i paznokci.
Składniki:
pestki dyni łuskane
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: 500g
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 2444 kJ/589 kcal
Tłuszcz: 45,8g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 8,48g
Węglowodany: 12,7g
w tym cukry: 11,3g
Błonnik: 5,3g
Białko: 28,9g
Sól: 0,05g**
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
Wyprodukowano w Polsce dla:
RADZIOWI sp. z o.o.
ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów
Cechy produktu
Delikatesy
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.