Miód rzepakowy 1kg H&H
Opis
Miód rzepakowy 1kg H&H
Wysokiej jakości Miód rzpakowy pochodzący z prowadzonej przez ojca i syna pasieki wędrownej, głównie na terenach województwa podkarpackiego. To jedna z najpopularniejszych w Polsce odmian miodu. Jest to miód nektarowy, który pozyskiwany jest z żółtych kwiatów rzepaku. Charakteryzuje się jasnym, żółtawym, lekko przeźroczystym kolorem. Miód ten jednak, zw na wysoką zawartość glukozy, bardzo szybko podlega procesom krystalizacji a przez to zaczyna przybierać jaśniejszą, mniej przejrzystą, a nawet białawą barwę. Smak miodu rzepakowego jest lekko kwiatowy, nieco gorzkawy lub mdły i bardzo słodki.
Miód rzepakowy w blisko 80% składa się cukru (glukozy, fruktozy, sacharozy). W związku z tym, produkt ten jest niezwykle kaloryczny. Warto jednak pamiętać, że oprócz cukru, miód rzepakowy zawiera w sobie również szereg innych, cennych dla zdrowia składników, takich jak: olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy, czy saponiny, witaminy z grupy B, C oraz K, jak również cenne minerały - bor, magnez, potas, wapń czy żelazo.
Miód rzepakowy ma szereg właściwości leczniczych i zdecydowanie warto go włączyć do zdrowej diety. Polecany jest dla sportowców i osób spędzających dużo czasu na pracy fizycznej, gdyż przyspiesza regenerację organizmu. Miód rzepakowy polepsza zdolności do koncentracji więc osoby, które intensywnie pracują umysłowo, również powinny go spożywać. Dzięki zawartości magnezu oraz potasu, miód ten wykazuje działanie kardioprotekcyjne, pomaga w ustabilizowaniu poziomu ciśnienia krwi, jak również zmniejszenia ryzyka występowania zmian o charakterze miażdżycowym.
Miód rzepakowy doskonale sprawdza się również przy wspomaganiu leczenia zewnętrznych zmian skórnych. Wpływa na przyspieszenie gojenia się ran, może wspomagać proces leczenia zmian trądzikowych a także stosowany jest w łagodzeniu blizn powstałych na skutek oparzeń. Często jest również w składzie kremów oraz balsamów, gdyż wykazuje pozytywny wpływ na wygląd i kondycję skóry.
Miód rzepakowy powinniśmy stosować w niewielkich ilościach, gdyż jest produktem o wysokiej wartości kalorycznej a osoby, które zmagają się z problemem cukrzycy lub insulinooporności nie powinny wprowadzać go do swojej diety (zw na wysoki indeks glikemiczny). Jak każdy miód, traci swoje cenne właściwości zdrowotne w kontakcie z wysoką temperaturą (pow. 40oC), stąd też nie należy słodzić nim gorącej herbaty lub innych gorących napojów. Miód rzepakowy można dodawać jako dodatek do deserów, owsianki, omletów, gofrów lub prosto na tosta lub kanapkę.
Produkt polski
Masa netto: 1kg
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 340 kcal
Tłuszcz: 0g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0g
Węglowodany: 83g
w tym cukry: 76g
Białko: 0g
Sól: 0g
Wyprodukowano w Polsce przez:
Prywatna Pasieka Jerzy&Adrian Hammer
ul. Słoneczna 2, 39-300 Mielec
Informacje dodatkowe
Najlepiej spożyć przed | Data na opakowaniu |
Informacja dla alergików: | substancje alergenne zostały oznaczone pogrubioną czcionką w wykazie składników |
Dodatkowa informacja dla alergików: | Nie dotyczy |
BIO | Nie |
Produkt wegetariański | Tak |
Produkt bez cukru | Nie |
Produkt bezglutenowy | Nie |
Sposób przechowywania | Ulega krystalizacji. Przechowywać w temp. do 18°C. Chronić przed działaniem promieni słonecznych. |