Kawa Arabica Meksyk Altura - cena za 100g
Opis
KAWA ARABICA
MEKSYK ALTURA
Główny obszar kawowy w Meksyku obejmuje południową i środkową część kraju. Kawa Arabica Meksyk Altura uprawiana jest w stanach Chiapas, Oaxaca i Veracruz, na wysokości około 1200-1500 m n.p.m. „Altura” to oznaczenie nadawane meksykańskiej kawie wysokogórskiej, wyróżniającej się najwyższą jakością. Dzięki urodzajnym, wulkanicznym glebom i równomiernym deszczom kawowce na południu kraju mają zapewnione wspaniałe warunki do rozwoju. W Meksyku ponad 70% plantatorów nie stosuje nawozów sztucznych. Drobni gospodarze często wykorzystują tradycyjne i ekologiczne metody uprawy. Sezon zbiorów w Meksyku przypada od listopada do marca. Meksykańskie kawy zwykle przetwarzane są metodą „na mokro”.
Kawa Arabica Meksyk Altura to kwintesencja orzechowej przyjemności. Silny akcent orzecha laskowego wspaniale równoważy słodycz czekolady, karmelu i toffi. W meksykańskiej kawie nie brakuje też pobudzających tonów cytrusów i jabłek, a nawet lekkiej pikanterii cynamonu. Kawa Meksyk Altura to prawdziwa magia kwiatów i przypraw unoszących się nad filiżanką. Gładkie, doskonale zbilansowane ciało i średnia kwasowość kawy tworzą idealne połączenie klasycznej elegancji z orzeźwiającą lekkością. Czysty, delikatny posmak meksykańskiej arabiki stanowi wspaniałe zwieńczenie degustacji. Warto spróbować tej kawy zarówno w postaci espresso, cappuccino, jak i po turecku.
body (cielistość) – 4/5
kwasowość – 3/5
aromat – 3/5
Informacje dodatkowe
Cena | Uwaga: NIŻSZA cena kawy, przy zakupie 1kg |
Skład: | Kawa 100% Arabica |
Data palenia | Data palenia kawy jest indywidualnie podana na etykiecie |
Kraj pochodzenia | Meksyk |
Najlepiej spożyć przed | Do 24 miesięcy od daty palenia |
Sposób przechowywania | przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. |