Kategorie
Producent
Kraj pochodzenia / produkcji
HERBATA ZIELONA – najstarsza ze wszystkich herbat. Zielone listki, zaraz po zbiorze zostają wysuszone i podgrzane co zapobiega rozpoczęciu się procesów fermentacyjnych. Ten proces sprawia, że liście zachowują swój zielony kolor i naturalny smak, aromat a także swoje właściwości zdrowotne. Zielone herbaty to kilkadziesiąt odmian z wielu regionów świata a każda oferuje unikalny smak i doznania. W naszym sklepie znajdziesz zielone herbaty (również organiczne) od sprawdzonych i cenionych dostawców z Chin, Japonii, Kenii czy nawet Argentyny. Zapraszamy do skorzystania z naszej bogatej oferty.
Herbata zielona Argentyna FOP - cena za 50g
Herbata zielona z argentyńskich plantacji w klasie FOP (Flowery Orange Fannings).
Dostępność: brak towaru
Herbata zielona Bi Hong Lou - cena za 50g
Wysokiej jakości zielona herbata liściasta wytwarzana w Chinach, gdzie klasyfikowana jest do herbat perłowych, czyli zwijanych w kuleczki, które rozwijają się podczas zaparzania.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Herbata zielona Chun Mee - cena za 50g
Chun Mee to zdecydowana w smaku herbata. Obok herbaty Gunpowder jest największym szlagierem eksportowym Chin.
Dostępność: średnia ilość - chcesz kupić więcej niż obecnie mamy-zadzwoń lub napisz. Możliwość negocjacji cen
Wysyłka w: 24 godziny
Herbata zielona Genmaicha - cena za 50g
"Popcorn tea" - Herbata Genmaicha to to tradycyjny japoński specjał, który powstaje przez połączenie herbaty bancha lub sencha z prażonym brązowym ryżem.
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Herbata zielona Gunpowder Temple of Heaven - cena za 50g
Herbata zielona Gunpowder Temple of Heaven to bardzo wysoko ceniona herbata o charakterystycznym wyglądzie - ciasno zwinięte w kulki liści przypominają kształtem proch strzelniczy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Herbata zielona Japan Gyokuro - cena za 50g
Gyokuro to herbata charakteryzująca się przede wszystkim intensywnym umami („piąty smak”). W smaku delikatnie słodka z minimalnym stopniem cierpkości
Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Herbata zielona Jasmine Dragon Pearl - cena za 50g
Herbata polecana przez koneserów. Po zaparzeniu, herbaciane kulki rozwijają się, uwalniając delikatny smak i aromat jaśminu.
Dostępność: brak towaru
Herbata zielona Jasmine Jade Eyes - cena za 50g
Herbata polecana przez koneserów. Po zaparzeniu, herbaciane "oczka" rozwijają się, uwalniając delikatny smak i aromat jaśminu.
Dostępność: brak towaru
Herbata zielona Kenia - cena za 50g
Wysokiej jakości, klasyczna zielona herbata produkowana tradycyjnymi metodami.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Herbaty zielone zachwycają aromatem i smakiem, ale także oferują liczne korzyści zdrowotne. To napój o wyjątkowych właściwościach, który cieszy się wielowiekową tradycją i uznaniem na całym świecie. Zielone herbaty to kilkadziesiąt odmian, które różnią się między sobą smakiem oraz aromatem, za co odpowiedzialna jest zawartość kofeiny, teiny oraz katechin. Dodatkowo każdy z rodzajów zielonej herbaty, jest inaczej uprawiany, różnią się również procesem oksydacji czy finalnego sposobu jej przyrządzania.
W naszym sklepie znajdziesz popularne odmiany, które cenione są od setek lat za swój smak i aromat a także te bardziej rzadkie, wyselekcjonowane produkty, często pochodzące z niewielkich plantacji ekologicznych. Kupisz tradycyjną chińską senchę, banchę, chun mee, gunpowder temple of heaven, kilka rodzajów herbaty yunnan, japońskie organiczne herbaty sencha, bancha czy kukicha, charakteryzującą się intensywnym umami japońską herbatę gyokuro, jaśminowe smocze perły jak nazywają jasmine dragon pearl, klasycznego jaśminowego yunnana czy w końcu klasyczną zieloną herbatę z Kenii lub rzadko spotykaną z Argentyny.
Sposób parzenia
Aby cieszyć się pełnym aromatem i smakiem zielonej herbaty, zalecamy parzenie jej w wodzie o temperaturze około 75-80°C przez około 2-3 minuty, jednak o tym, jak parzyć i w jakiej temperaturze, decyduje w głównej mierze gatunek herbaty czy stopień rozdrobnienia suszu. Należy zdecydowanie unikać parzenia zielonej herbaty w zbyt gorącej wodzie. Zalanie jej wrzątkiem to marnotrawstwo - herbata traci swoje cenne właściwości, napar staje się mętny a zbyt wysoka temperatura powoduje nadmierną ekstrakcję garbników, co wpłynie na gorzkawy smak napoju. Czas parzenia natomiast decyduje nie tylko o smaku naparu, ale również o jego właściwościach. Im będziemy dłużej parzyć zieloną herbatę, tym jej smak będzie intensywniejszy a sam napar będzie miał właściwości relaksujące i uspokajające. Krótkie parzenie (ok. 3 minut) powoduje, że teina nie wiąże się z garbnikami (polifenolami które ją neutralizują) – więc napar jest orzeźwiający i pobudzający.
Herbatę zieloną parzy się 2- a nawet 3-krotnie, za każdym razem uzyskując napar o innym aromacie i właściwościach:
I parzenie - napar o delikatnym aromacie działający pobudzająco
II – III parzenie – intensywniejszy aromat działający relaksująco na nasz organizm
Właściwości zdrowotne
Zielona herbata jest znana ze swoich licznych korzyści zdrowotnych a jej picie doskonale wpływa na działanie wielu organów w naszym ciele:
- Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak polifenole i katechiny, które pomagają w zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników w organizmie, opóźniając procesy starzenia się komórek i zapobiegając wielu chorobom
- Składniki zawarte w zielonej herbacie, w tym katechiny, mogą mieć właściwości przeciwnowotworowe, pomagając w zapobieganiu rozwojowi i rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych.
- obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca
- pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi, co może być korzystne dla osób z cukrzycą typu 2 a składniki zawarte w zielonej herbacie mogą pomóc w poprawie wrażliwości na insulinę i zmniejszeniu insulinooporności.
- regularne spożywanie zielonej herbaty może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi oraz zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca i udarów mózgu
- zielona herbata może wspomagać proces odchudzania poprzez zwiększenie tempa metabolizmu, spalanie tkanki tłuszczowej i usuwanie zbędnych produktów przemiany materii. Dodatkowo zielona herbata przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu, pobudzając działanie pęcherza moczowego
- dzięki zawartości kofeiny oraz L-teaniny, aminokwasu który działa stymulująco na mózg, zielona herbata może pomóc w poprawie funkcji mózgu, koncentracji, zdolności poznawczych czy poprawiając pamięć oraz nastrój. Dużo tej substancji zawiera herbata kukicha, gdyż l-teanina w znacznych ilościach występuje w łodygach