Kategorie
Kraj pochodzenia / produkcji
HERBATA ZIELONA – najstarsza ze wszystkich herbat. Zielone listki, zaraz po zbiorze zostają wysuszone i podgrzane co zapobiega rozpoczęciu się procesów fermentacyjnych. Ten proces sprawia, że liście zachowują swój zielony kolor i naturalny smak, aromat a także swoje właściwości zdrowotne. Zielone herbaty to kilkadziesiąt odmian z wielu regionów świata a każda oferuje unikalny smak i doznania. W naszym sklepie znajdziesz zielone herbaty (również organiczne) od sprawdzonych i cenionych dostawców z Chin, Japonii, Kenii czy nawet Argentyny. Zapraszamy do skorzystania z naszej bogatej oferty.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Herbaty zielone zachwycają aromatem i smakiem, ale także oferują liczne korzyści zdrowotne. To napój o wyjątkowych właściwościach, który cieszy się wielowiekową tradycją i uznaniem na całym świecie. Zielone herbaty to kilkadziesiąt odmian, które różnią się między sobą smakiem oraz aromatem, za co odpowiedzialna jest zawartość kofeiny, teiny oraz katechin. Dodatkowo każdy z rodzajów zielonej herbaty, jest inaczej uprawiany, różnią się również procesem oksydacji czy finalnego sposobu jej przyrządzania.
W naszym sklepie znajdziesz popularne odmiany, które cenione są od setek lat za swój smak i aromat a także te bardziej rzadkie, wyselekcjonowane produkty, często pochodzące z niewielkich plantacji ekologicznych. Kupisz tradycyjną chińską senchę, banchę, chun mee, gunpowder temple of heaven, kilka rodzajów herbaty yunnan, japońskie organiczne herbaty sencha, bancha czy kukicha, charakteryzującą się intensywnym umami japońską herbatę gyokuro, jaśminowe smocze perły jak nazywają jasmine dragon pearl, klasycznego jaśminowego yunnana czy w końcu klasyczną zieloną herbatę z Kenii lub rzadko spotykaną z Argentyny.
Sposób parzenia
Aby cieszyć się pełnym aromatem i smakiem zielonej herbaty, zalecamy parzenie jej w wodzie o temperaturze około 75-80°C przez około 2-3 minuty, jednak o tym, jak parzyć i w jakiej temperaturze, decyduje w głównej mierze gatunek herbaty czy stopień rozdrobnienia suszu. Należy zdecydowanie unikać parzenia zielonej herbaty w zbyt gorącej wodzie. Zalanie jej wrzątkiem to marnotrawstwo - herbata traci swoje cenne właściwości, napar staje się mętny a zbyt wysoka temperatura powoduje nadmierną ekstrakcję garbników, co wpłynie na gorzkawy smak napoju. Czas parzenia natomiast decyduje nie tylko o smaku naparu, ale również o jego właściwościach. Im będziemy dłużej parzyć zieloną herbatę, tym jej smak będzie intensywniejszy a sam napar będzie miał właściwości relaksujące i uspokajające. Krótkie parzenie (ok. 3 minut) powoduje, że teina nie wiąże się z garbnikami (polifenolami które ją neutralizują) – więc napar jest orzeźwiający i pobudzający.
Herbatę zieloną parzy się 2- a nawet 3-krotnie, za każdym razem uzyskując napar o innym aromacie i właściwościach:
I parzenie - napar o delikatnym aromacie działający pobudzająco
II – III parzenie – intensywniejszy aromat działający relaksująco na nasz organizm
Właściwości zdrowotne
Zielona herbata jest znana ze swoich licznych korzyści zdrowotnych. Jest bogata jest w witaminy oraz antyoksydanty, takie jak polifenole i katechiny. Ma właściwości:
pomaga w zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników i wspiera zdrowie serca.
Ponadto, regularne spożywanie zielonej herbaty może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, regulacji poziomu cukru we krwi oraz poprawie funkcji mózgu i koncentracji.
-
przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu – pobudzając działanie pęcherza moczowego
-
powstrzymuje procesy starzenia się
-
posiada właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym oraz pobudza go do wydzielania soków trawiennych
-
obniża ciśnienie krwi; poprawia krążenie; zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca
-
zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi
-
dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą
-
wspomaga odchudzanie ponieważ przyspiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii
-
obniża poziom złego cholesterolu
-
zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka i płuc. Niektóre jej składniki neutralizują substancje rakotwórcze zawarte w tytoniu
-