Herbata zielona Japan Gyokuro - cena za 50g
Opis
HERBATA ZIELONA JAPAN GYOKURO
Jest to jedna z najlepszych herbat z Japonii. W Japonii serwowana jest tylko dla szczególnych gości.
Listki herbaty Gyokuro zbierane są jedynie na przełomie kwietnia i maja. W celu wzbogacenia jej w większą ilość chlorofilu, co wpływa na ilość aminokwasów, białek i węglowodanów. (czyniąc ją ciemnozieloną) oraz zmniejszenia ilości garbników (dając słodki posmak bez nuty goryczy), herbatę pokrywa się matami z bambusa lub słomy na około 3 tygodnie przed zbiorem.
Liście tej herbaty są niewielkie, lecz bardzo aromatyczne i delikatne. Bezpośrednio po zbiorze liście zabierane są do fabryki i tam trzymane na parze w celu utwierdzenia smaku oraz zatrzymania fermentacji. Dalej zabierane są znad gorącego powietrza, prasowane i suszone do 30% wilgotności. Proces ten powtarzany jest aż do czasu aż liście rozwiną się do cienkich, długich i ciemnozielonych igieł. Proces parzenia jest wtedy kończony i herbatę ostatecznie suszy się do wilgotności ok. 4-6 %.
Gyokuro to herbata charakteryzująca się przede wszystkim intensywnym umami („piąty smak”). Jej smak jest bardzo delikatny, słodki, z kwiatowym śladem i minimalnym stopniem cierpkości.
Informacje dodatkowe
Skład: | herbata zielona japan gyokuro |
Sposób zaparzania | 1 łyżeczka na filiżankę. |
Temperatura wody | ok. 70-80°C |
Czas parzenia | 2-3 min przy pierwszym parzeniu. Herbatę można parzyć kilkakrotnie, do 3 razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego. |
Kraj pochodzenia / produkcji | Japonia |
Najlepiej spożyć przed | Data podana na etykiecie |
Sposób przechowywania | przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. |