Herbata czarna Argentyna OP - cena za 50g
Opis
HERBATA CZARNA ARGENTYNA OP
Klasyczna czarna, aromatyczna herbata z argentyńskich plantacji w klasie OP - Orange Pekoe. Oznaczenie to uzyskują te herbaty, które powstały z rozwiniętych i długich, ale zarazem delikatnych liści krzewu herbacianego o wydłużonym, spiczastym kształcie. Podczas zaparzania rozkręcają się dzięki czemu widać, że są one większe niż te, z których powstają herbaty typu FOP. W suszu rzadkością są natomiast pączki liściowe (czyli tipsy).
Największe plantacje herbaty w Argentynie znajdują się w regionie Misiones położonym w północno-wschodniej części kraju, gdzie panuje klimat subtropikalny. To właśnie tutaj znajdują się słynny wodospad Iguazu oraz podzwrotnikowy las deszczowy Mata Atlantica. Według danych z marca 2019 roku, blisko 41 proc. terenów, gdzie uprawia się herbatę w Argentynie, spełnia standardy sieci zrównoważonego rolnictwa opublikowane przez Rainforest Alliance, pozarządową organizację działającą na rzecz ochrony bioróżnorodności i zapewnienia zrównoważonych źródeł utrzymania. Zbiory prowadzone są od listopada do kwietnia, zazwyczaj od czterech do siedmiu razy w sezonie. Uprawy są w dużym stopniu zmechanizowane, liście ścina się maszynowo.
Herbata Argentyna OP ma długie, wysokiej jakości, spiczaste liście bez pączków. Napar jest bursztynowy i jedwabisty, natomiast smak jest delikatnie słodki. Herbata korzystnie działa na układ trawienny, pobudza i rozjaśnia umysł, a także niweluje zmęczenie i poprawia koncentrację.
Informacje dodatkowe
Skład: | Herbata czarna Argentyna OP |
Sposób zaparzania | 1 łyżeczka na filiżankę. |
Temperatura wody | ok. 95°C |
Czas parzenia | 3-4 minuty |
Kraj pochodzenia / produkcji | Argentyna |
Najlepiej spożyć przed | Data podana na etykiecie |
Sposób przechowywania | przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. |